3306B Industrial Engine Caterpillar


Engine Air Cleaner Element (Dual Element) - Clean/Replace

Usage:

3306B 1BM
Proveďte postup uvedený v části příručky pro provoz a údržbu , "Engine Air Cleaner Service Indicator-Inspect (Kontrola indikátoru stavu vzduchového filtru motoru)" a dále postup uvedený v části příručky pro provoz a údržbu , "Engine Air Precleaner Check/Clean (Kontrola a čištění vzduchového předfiltru motoru)" (je-li zařízení tímto vybaveno). Teprve poté můžete provést následující postup.


OZNÁMENÍ

Neuvádějte nikdy motor do chodu, dokud není nainstalovaná filtrační vložka vzduchového filtru. Neuvádějte nikdy motor do chodu s poškozenou filtrační vložkou vzduchového filtru. Nepoužívejte filtrační vložky s poškozenými záhyby, plochými těsněními nebo dosedacími plochami. Nečistoty vniklé do motoru způsobí předčasné opotřebení nebo poškození komponentů motoru. Filtrační vložky vzduchového filtru zabraňují vniknutí nečistot ze vzduchu do systému sání motoru.



OZNÁMENÍ

Nikdy neprovádějte údržbu vzduchového filtru nebo výměnu filtrační vložky během chodu motoru, aby nedošlo ke vniknutí nečistot do motoru.


Údržba vložek vzduchového filtru.

Když se vložka vzduchového filtru ucpe, může dojít k roztržení materiálu vložky procházejícím vzduchem. Nefiltrovaný vzduch pak drasticky zrychlí vnitřní opotřebení motoru. Obraťte se na zástupce firmy Caterpillar, který Vám poskytne informace o vhodných vložkách vzduchového filtru pro Vaše použití. Poraďte se se zástupcem firmy Caterpillar o správných vložkách pro vzduchové filtry.

  • Kontrolujte denně nahromadění nečistot a smetí v předčističi vzduchu (je-li ve výbavě). Odstraňte podle potřeby smetí a ostatní nečistoty.

  • Těžké provozní podmínky (prach, nečistoty) mohou být příčinou potřeby častější údržby vložky vzduchového filtru.

  • Provádí-li se správné čištění a prohlídky vložek vzduchového filtru, lze filtrační vložku čistit až šestkrát.

  • Vložku vzduchového filtru je nutno vyměnit alespoň jedenkrát za rok. Tato výměna se musí provést bez ohledu na to, kolikrát byla vložka čištěna.

Nahraďte znečistěnou papírovou vložku vzduchového filtru vložkou čistou. Před instalací čisté vložky vzduchového filtru pečlivě zkontrolujte, zda ve filtračním materiálu nejsou trhliny a/nebo díry. Prohlédněte těsnění vložky vzduchového filtru, zda není poškozené. Pro potřeby výměn mějte v zásobě dostatečné množství čistých filtračních vložek.

Vzduchové filtry s dvojitou vložkou

Vzduchový filtr s dvojitou vložkou obsahuje primární a sekundární vložku vzduchového filtru. Provádí-li se správné čištění a prohlídky primárních vložek vzduchového filtru, lze filtrační vložku použít až šestkrát. Primární vložku vzduchového filtru je třeba vyměnit nejméně jedenkrát za rok. Tato výměna se musí provést bez ohledu na to, kolikrát byla primární vložka čištěna.

Sekundární filtrační vložku není možně vyčistit a znovu použít. Sekundární vložku vzduchového filtru je třeba vyměnit (a starou vložku řádně zlikvidovat) při každém třetím čištění primární vložky vzduchového filtru. Pokud motor pracuje v prašných a nečistých provozních podmínkách, může být nutná častější výměna sekundární vložky vzduchového filtru.



Ilustrace 1g00123209
(1) Kryt. (2) Primární vložka vzduchového filtru. (3) Sekundární vložka vzduchového filtru. (4) Sání vzduchu pro turbodmychadlo.

  1. Sejměte kryt. Vyjměte primární filtrační vložku vzduchového filtru.

  2. Sekundární vložku vzduchového filtru je třeba vyměnit (a starou vložku řádně zlikvidovat) při každém třetím čištění primární vložky vzduchového filtru.

    Poznámka Viz "Čištění primární vložky vzduchového filtru".

  3. Aby se zabránilo vniknutí nečistot, zakryjte sání vzduchu do turbodmychadla lepící páskou.

  4. Vyčistěte vnitřní povrch víka a pouzdra vzduchového filtru čistým suchým hadrem.

  5. Odstraňte lepící pásku z otvoru sání vzduchu do turbodmychadla. Instalujte sekundární filtrační vložku. Instalujte novou nebo vyčištěnou primární filtrační vložku.

  6. Nasaďte víko vzduchového filtru.

  7. Vynulujte indikátor stavu.

Čištění primární vložky vzduchového filtru

Provádí-li se správné čištění a prohlídky primárních vložek vzduchového filtru, lze filtrační vložku použít až šestkrát. Po vyčištění zkontrolujte primární filtrační vložku, zda nemá praskliny nebo trhliny ve filtračním materiálu. Primární vložku vzduchového filtru je třeba vyměnit nejméně jedenkrát za rok. Tato výměna se musí provést bez ohledu na to, kolikrát byla primární vložka čištěna.

Zatímco provádíte čištění špinavých filtračních vložek, do vzduchového filtru instalujte čistou primární filtrační vložku.


OZNÁMENÍ

Nečistěte filtrační vložky vzduchových filtrů oklepáváním vložek nebo poklepáváním s vložkami. Mohlo by dojít k poškození těsnění a dosedacích ploch. Nepoužívejte filtrační vložky s poškozenými záhyby, plochými těsněními nebo dosedacími plochami. Přes poškozené filtrační vložky se mohou do motoru dostávat nečistoty. Mohlo by dojít k poškození motoru.


Před čištěním primární vložky vzduchových filtrů prohlédněte. Prohlédněte filtrační vložky, zda nemají poškozená plochá těsnění a dosedací plochy, a prohlédněte také víko. Poškozené filtrační vložky vzduchového filtru vyřaďte do odpadu.

K čištění primárních vložek vzduchového filtru se všeobecně používají dvě metody:

  • Stlačená voda

  • Stlačený vzduch

  • Vysávání

  • Čištění nepěnícím čisticím prostředkem

Přetlakový systém skrápění běhounů vodou

Stlačená voda očistí primární vložku vzduchového filtru, avšak neporadí si s nahromaděným uhlíkem nebo olejem na povrchu vložky. Maximální tlak vody používané k čištění se musí být nižší než 275 kPa (40 psi). Nepoužívejte rozprašovací trysku.

Poznámka Při čištění primárních vložek vzduchového filtru vždy začněte od čisté (vnitřní) strany, aby se tak částečky nečistot vypudily směrem k zanesené (vnější) straně).

Nasměrujte hadici tak, aby voda proudila vnitřkem podél vložky filtru, čímž se předejde možnému poškození papírových záhybů. Nesměrujte proud vody přímo na primární filtrační vložku. Nečistoty by mohly být zaneseny hlouběji mezi záhyby.

Poznámka Viz text "Sušení primárních filtračních vložek". Viz text "Prohlídka primárních filtračních vložek".

Stlačený vzduch

Pokud nebyla primární filtrační vložka čištěna více než dvakrát, lze k jejímu vyčištění použít stlačený vzduch. Stlačený vzduch neodstraní usazeniny karbonu a olej. Použijte filtrovaný suchý vzduch o tlaku maximálně 207 kPa (30 psi).



Ilustrace 2g00281692

Poznámka Při čištění primárních vložek vzduchového filtru vždy začněte od čisté (vnitřní) strany, aby se tak částečky nečistot vypudily směrem k zanesené (vnější) straně).

Nasměrujte vzduchovou hadici tak, aby vzduch proudil vnitřkem podél vložky filtru, čímž se předejde možnému poškození papírových záhybů. Nesměrujte proud vzduchu přímo na primární filtrační vložku. Nečistoty by mohly být zaneseny hlouběji mezi záhyby.

Poznámka Viz text "Prohlídka primárních filtračních vložek".

Vysávání

Vysávání je další metodou čištění primárních vložek vzduchového filtru, je-li potřeba provádět čištění denně z důvodu suchého a prašného prostředí. Doporučuje se dát přednost čištění stlačeným vzduchem před vysáváním. Vysáváním se neodstraní usazeniny karbonu a olej.

Poznámka Viz text "Prohlídka primárních filtračních vložek".

Čištění primárních vložek vzduchového filtru pomocí nepěnivého čisticího prostředku

------ VÝSTRAHA! ------

Nečistěte vložky vzduchového filtru pomocí žádného hořlavého prostředku, např. nafty nebo benzínu. Takové čištění může způsobit požár nebo samovolné spuštění motoru, což může vést ke zranění osob.


Čištění pomocí nepěnivého čisticího prostředku je efektivní za stavu, kdy je primární vložka zanešena částečkami úhlíku nebo olejem. Použijte čisticí prostředek, který je speciálně navržen pro čištění primárních vložek vzduchových filtrů. Je-li to možné, proveďte nejprve čištění pomocí stlačené vody, vzduchu nebo vakua před čištěním pomocí nepěnivého prostředku.

  1. Umístěte primární vložku vzduchového filtru do mycí nádoby těsněním nahoru. Mycí nádoba by měla být vybavena nástavcem, aby primární vložka vzduchového filtru neseděla přímo na spodku mycí nádoby.

    Poznámka Caterpillar nedoporučuje provádět jakékoliv metody čistění primární vložky vzduchového filtru, které zahrnují silné třesení. Silným třesením vložky může dojít k redistribuci uhlíkových částeček.

  2. Naplňte mycí nádobu čisticím prostředkem a teplou vodou s maximální teplotou 60°C (140°F). Postupujte podle pokynů výrobce čisticího prostředku. Nechte primární vložku vzduchového filtru namočenou po dobu šesti hodin.

  3. Vypusťte mycí nádobu. Nepoužívejte čisticí prostředek více než jednou. Vyjměte primární vložku vzduchového filtru z mycí nádoby. Opláchněte primární vložku vzduchového filtru proudem stlačené vody.

    Poznámka Viz text "Sušení primárních filtračních vložek". Viz text "Prohlídka primárních filtračních vložek".

Sušení primárních filtračních vložek

K čištění primární filtrační vložky lze použít následující metody: Používáte-li sušičku, nevystavujte primární filtrační vložky teplotám nad 82 °C (160 °F).

Poznámka Nepoužívejte pro sušení primární filtrační vložky stlačený vzduch.

Primární filtrační vložky lze nechat oschnout na vzduchu. Před prohlídkou a opětovnou instalací je třeba nechat primární filtrační vložku oschnout po dobu dvou dnů.

Prohlídka primárních filtračních vložek



Ilustrace 3g00281693

Čistou a suchou primární vložku vzduchového filtru prohlédněte. Použijte k tomu modrou žárovku 60 wattů v temné místnosti, nebo obdobné vybavení. Vložte modrou žárovku do primární filtrační vložky. Primární filtrační vložkou otáčejte. Zkontrolujte, zda v primární filtrační vložce nejsou trhliny a/nebo dírky. Při prohlídce primární filtrační vložky také zjistěte, zda filtračním materiálem někde nadměrně neprosvítá světlo. Pokud je potřeba si potvrdit výsledek prohlídky, porovnejte vyčištěnou filtrační vložku se zcela novou filtrační vložkou téhož objednacího čísla.

Nepoužívejte primární vložku vzduchového filtru, která má nějaké trhliny a/nebo dírky ve filtračním materiálu. Nepoužívejte primární filtrační vložku, která má poškozené záhyby, těsnění nebo dosedací plochy. Poškozené primární filtrační vložky vyřaďte do odpadu.

Skladování primárních vložek pro vzduchové filtry

Nebudete-li čistou primární filtrační vložku po jejím úspěšném projití prohlídkou používat, uložte ji ve skladu pro použití v budoucnosti.



Ilustrace 4g00281694

Při skladování nepoužívejte jako ochranný kryt nátěr, vodovzdorný kryt ani plastové pytle. Mohlo by zamezit větrání vložek. Pro ochranu před nečistotami a poškozením zabalte primární vložky vzduchového filtru do prodyšného papíru chránícího proti korozi (papír VCI).

Primární filtrační vložku pak uložte do krabice. Pro identifikaci označte vnějšek krabice a také primární filtrační vložku správným označením. Uveďte následující informace:

  • Datum posledního čištění

  • Po kolikáté čištěna

Krabici uchovávejte na čistém a suchém místě.

Další podrobné informace o čištění primární vložky vzduchového filtru naleznete v části zvláštní publikace, SEBF8062, "Procedure to Inspect and Clean Air Filters (Postup prohlídky a čištění vzduchových filtrů)".

Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.