320 GC, 320 and 323 Excavator Caterpillar


Quick Coupler Operation - Hydraulic Pin Grabber Quick Coupler (If Equipped)

Usage:

320 GC BR4


FIGYELMEZTETÉS

A Cat gyorscsatlakozót (a markoló hidraulikus csatlakozóját) nem szabad használni olyan alkalmazásoknál, amelyeknél hosszú ideig túlzott mértékű rezgésnek van kitéve. A hidraulikus kalapács hosszú idejű használata által kiváltott rezgés, valamint az egyes bontóeszközök (például nyíró munkaszerelékek, aprító munkaszerelékek és zúzó munkaszerelékek) hozzáadódó tömege miatt a csatoló idő előtt elkophat és lerövidülhet az élettartama.

Körültekintően ellenőrizze minden nap a csatolót, hogy nincsenek-e rajta repedések, meghajlott alkatrészek, kopásra utaló nyomok, törött hegesztések stb., amikor a fenti munkaeszközökkel használja.


Általános működtetés

A gyorscsatlakozó a különböző munkaeszközök cseréjéhez használható, úgy, hogy a kezelőnek ki sem kell szállnia a fülkéből. A gyorscsatlakozó a különböző munkaeszközök és kanalak széles választékához használható. A gyorscsatlakozó megfelelő működéséhez minden munkaeszközön lennie kell illesztőcsapoknak.

A munkaeszközöket hidraulikus nyomás rögzíti a gyorscsatlakozóhoz. Amennyiben a nyomás megszűnik a hidraulikus munkahengerben levő visszacsapószelep megakadályozza, hogy az olaj távozzon a hengerből. A gyorscsatlakozó használata előtt győződjön meg a hidraulikarendszer megfelelő működéséről.

A gyorscsatlakozón egy emelőszem is található. A munkaeszközt válassza le a gyorscsatlakozóról ahhoz, hogy az emelőszem segítségével terheket emeljen fel. Ha terhet szeretne felemelni az emelőszem segítségével, addig nyújtsa ki a kanál hengerét, amíg a gyorscsatlakozó FÜGGŐLEGES helyzetbe nem kerül. Ne lépje túl a gép névleges terhelését.


FIGYELMEZTETÉS

Ha a munkaeszköz megfelelően rögzítve van a csatlakozóhoz, nem lazulhat meg. További információkért tanulmányozza a gyorscsatlakozó Használati és karbantartási kézikönyvének , " A gyorscsatlakozó felszerelése és eltávolítása" c. részét. Ha a munkaeszköz a megfelelő csatlakoztatás és a visszahúzás tesztelése után meglazul, esetleg a munkaeszköz hátsó csapja leválik a mozgatható horogról, haladéktalanul abba kell hagyni a munkavégzést, a munkaeszközt biztonságosan a földre kell helyezni, és le kell választani. Egyeztessen Cat márkakereskedőjével és ellenőriztesse a csatlakozót, mielőtt újra használná. Az ilyen helyzetek a csatlakozó sérülését jelezhetik, és előfordulhat, hogy az ügyfél vagy a gépkezelő, illetve a csatlakoztatást végző személy nem veszi észre.


Gyorscsatlakozó üzemeltetése

Az elektromos kapcsoló használata



Illusztráció 1g06184557

A gyorscsatlakozó kapcsolója (1) a vezetőfülkében található, a gépkezelő ülésének bal oldalán lévő kapcsolótáblán. Az elektromos kapcsolónak egy állása van a munkaeszköz csatlakoztatásához és a munkaeszköz leválasztásához. A kapcsoló biztonsági zárral (2) van ellátva. A zárófület előre kell tolni ahhoz, hogy a kapcsolót meg lehessen nyomni.

A munkaeszköz csatlakoztatása

    ------ FIGYELMEZTETÉS! ------

    Mielőtt a gyorscsatlakozóval befogná őket, a munkaeszközt vagy a kanalat állítsa biztonságos pozícióba. Győződjön meg arról, hogy a munkaeszközön, vagy a kanálon semmilyen teher nincs.

    Ha a munkaeszközt, vagy a kanalat úgy csatlakoztatja, hogy nem biztonságos pozícióban van, vagy valamilyen teher van rajta, súlyos, akár halálos baleset is bekövetkezhet.


    ------ FIGYELMEZTETÉS! ------

    Ellenőrizze a gyorscsatlakozó rögzítését, mielőtt a gépet üzemelteti.

    Súlyos személyi sérülést vagy halált okozhat, ha a gyorscsatlakozó rögzítése nem megfelelő.


    ------ FIGYELMEZTETÉS! ------

    Zúzódásos sérülés. Súlyos sérülés vagy halálos baleset veszélye áll fenn. Mindig bizonyosodjon meg arról, hogy a gyorscsatlakozó a csapokhoz van rögzítve. Olvassa el a felhasználói kézikönyvet.


    ------ FIGYELMEZTETÉS! ------

    A riasztás megszólal, amikor a csatoló rögzítve van, és a monitoron megjelenik egy üzenet. Ezek a visszajelzések nem jelentik annak megerősítését, hogy a csatoló csapjai összekapcsolódtak. Fizikai ellenőrzésre is szükség van ahhoz, hogy meggyőződjön a csatoló csapjainak összekapcsolódásáról; ehhez húzza a szereléket a talajon.



    FIGYELMEZTETÉS

    Bizonyos munkaeszköz-kombinációk esetén a munkaeszköz nekiütközhet a vezetőfülkének, vagy a gép elejének. Amikor először használ egy új munkaeszközt, mindig ellenőrizze, nem áll-e fenn ilyen ütközés veszélye.


  1. Helyezze a kanalat vagy a munkaeszközt egyenletes felületre.

  2. Ellenőrizze, hogy a csapok illeszkednek-e a kanálba vagy munkaeszközbe. Ellenőrizze, hogy a csap tartói megfelelően vannak-e felszerelve.


    Illusztráció 2g06187057

  3. Nyújtsa ki a kanálszár hengerét és a kanál hengerét addig, amíg a gyorscsatlakozó túl nem fordul a függőleges helyzeten. Ezt a műveletet a kapcsoló megnyomása előtt el kell végezni.


    Illusztráció 3g06300078

  4. Tolja előre a kapcsolón lévő zárszerkezetet, majd nyomja le a kapcsoló hátsó részét. A figyelmeztető hangjelzés folyamatosan szól, és a "Quick Coupler Unlock (Gyorscsatlakozó kioldott)" üzenet jelenik meg a monitoron.

  5. Tartsa meg a kanál hengerének szabályozókarját 5 másodpercig a KINYÚJTÁS helyzetben a horog kioldásához.


    Illusztráció 4g06187063

  6. Igazítsa a gyorscsatlakozót a munkaeszközhöz.


    Illusztráció 5g06187068

  7. Forgassa el a gyorscsatlakozót a felső csap megfogásához.


    Illusztráció 6g06187086

  8. Forgassa lefelé a gyorscsatlakozót az alsó csap megfogásához.


    Illusztráció 7g06187108

  9. Nyújtsa ki a kanálszárhengert és a kanálhengert, amíg a munkaeszköz a függőleges pozíciónál jobban behajlik.


    Illusztráció 8g06300088

  10. Tolja előre a kapcsolón lévő zárszerkezetet, majd nyomja le a kapcsoló hátsó részét. A figyelmeztető hangjelzés folyamatosan szól, és a "Quick Coupler Locking (Gyorscsatlakozó zárása)" üzenet jelenik meg a monitoron.

  11. Tartsa meg a kanál hengerének szabályozókarját 5 másodpercig a KINYÚJTÁS helyzetben a horog rögzítéséhez. A monitoron megjelenik a "Verify Tool Locking (Ellenőrizze a munkaeszköz rögzítését)" üzenet, és abbamarad a hangjelzés.


    Illusztráció 9g06187115

    ------ FIGYELMEZTETÉS! ------

    A munkagép használata előtt bizonyosodjon meg, hogy a gyorscsatlakozó megfelelően rögzítve van.

    A Használati és karbantartási kézikönyvben leírt eljárásnak megfelelően ellenőrizze a gyorscsatlakozó rögzítését. A munkagép használata előtt, minden egyes motorindítást követően, valamint hosszabb állásidők után végezze el ezt az ellenőrzést.

    Súlyos sérülést vagy halált okozhat, ha csatoló nincs megfelelően rögzítve.


  12. Ellenőrizze, hogy a gyorscsatlakozó és a munkaeszköz megfelelően összekapcsolódott-e.

    1. Húzza vissza a kanál munkahengerét és helyezze a talajra a munkaeszközt.

    2. Nyomja a munkaeszközt a talajnak.


      FIGYELMEZTETÉS

      Húzza visszafele a munkaeszközt a földön, hogy meggyőzödjön arról, hogy a gyorscsatlakozó megfelelően rögzült.

      Ne ütögesse a munkaeszközt a földhöz a csatlakozás ellenőrzéséhez. A munkaeszköz földhöz való csapkodása a gyorscsatlakozó sérülését eredményezi.


    3. Húzza hátrafelé a munkaeszközt.


    Illusztráció 10g06220888

  13. Emelje fel a gémet vagy a kanálszárat. A csatoló teljes rögzülésének ellenőrzéséhez húzza vissza a kanál hengerét. Ha a csatoló teljesen rögzült, a munkaeszköz is rögzül a helyén. A munkaeszköz használatra kész.

A munkaeszköz leválasztása

    ------ FIGYELMEZTETÉS! ------

    A csatlakozó lekapcsolása előtt helyezze az adaptert, vagy a kanalat biztonságos helyzetbe. A csatlakozó lekapcsolásával az adapter, vagy a kanál kikerül a gépkezelő ellenőrzése alól.

    Súlyos sérülést, vagy halálesetet is okozhat, ha az adaptert, vagy a kanalat akkor kapcsolja le, amikor az bizonytalan helyzetben van, vagy valamilyen terhet szállít.



    FIGYELMEZTETÉS

    A munkaeszközök kiegészítő tömlőit le kell választani a hidraulikus gyorscsatlakozó kioldása előtt.

    Ha a munkaeszközt a kiegészítő tömlőkkel együtt húzzák, az az alapmunkagép vagy a munkaeszköz megrongálódását eredményezheti.




    Illusztráció 11g06187108

  1. Nyújtsa ki a kanálszár hengerét és a kanál hengerét addig, amíg a munkaeszköz túl nem fordul a függőleges helyzeten. Ezt a műveletet a kapcsoló megnyomása előtt el kell végezni.

  2. Tolja előre a kapcsolón lévő zárszerkezetet, majd nyomja le a kapcsoló hátsó részét a munkaeszköz kioldásához. A figyelmeztető hangjelzés folyamatosan szól, és a "Quick Coupler Unlock (Gyorscsatlakozó kioldott)" üzenet jelenik meg a monitoron.


    Illusztráció 12g01231447

  3. Tartsa meg a kanál hengerének szabályozókarját 5 másodpercig a KINYÚJTÁS helyzetben a horog kioldásához.


    Illusztráció 13g06187142

  4. Mozgassa a gémet és a kanálszárat, amíg az eszköz vagy a kanálszár a tárolási helyzetbe nem áll. Tartsa az eszközt a talaj közelében.


    Illusztráció 14g06187151

  5. Forgassa felfelé a gyorscsatlakozót az alsó csap kioldásához.


    Illusztráció 15g06187156

  6. Folytassa a gyorscsatlakozó felfelé forgatását a felső csap kioldásához és a munkaeszköznek a gyorscsatlakozóról történő teljes leválasztásához.

  7. Mozgassa a kanálszárat olyan helyre, hogy ne érhessen hozzá a munkaeszközhöz.

    Megjegyzés Ahhoz, hogy tárgyakat emeljen fel a gyorscsatlakozó emelőszemével, lásd a(z) "A csatlakozó emelőszemének használata kanál nélkül" című szakaszt a jelen fejezet későbbi részében.

Fordított helyzetben lévő kanál csatlakoztatása



    Illusztráció 16g06187159

  1. Amikor a markoló hidraulikus gyorscsatlakozóját használja, csatlakoztathat fordított helyzetben lévő kanalakat is. Fordított helyzetben csatlakoztatott kanalat láthat például a 16. ábrán.


    Illusztráció 17g06187057

  2. Nyújtsa ki a kanálszár hengerét és a kanál hengerét addig, amíg a gyorscsatlakozó túl nem fordul a függőleges helyzeten. Ezt a műveletet a kapcsoló megnyomása előtt el kell végezni.

  3. Kövesse a munkaeszközök csatlakoztatásához alkalmazott lépéseket, hogy fordított helyzetben lévő kanalat csatlakoztasson az alapmunkagéphez. A megfelelő eljárásra vonatkozóan lásd: "A munkaeszköz csatlakoztatása".


FIGYELMEZTETÉS

Mikor bizonyos Caterpillar kanalakat fordított helyzetben használ, azoknak a csatlakoztatása és eltávolítása sokkal nehezebb lehet, mint normál helyzetben.

A sima, könnyed csatlakoztatás édekében pontosan igazítsa a gémet, a kanálszárat és a kanalat egymáshoz. A csatlakozónak a kanál kidudorodásai között kell lennie.

Ha a kanál nem rögzült megfeleően a csatlakozó pofái között a gyorscsalakozó beakadhat a kanál szemeibe. Ilyenkor a kanál teljes súlyát a gyorscsatlakozó oldalai tartják, mely a gyorcsatlakozó sérülését okozhatja.




Illusztráció 18g06187418
(1) Gyorscsatlakozó
(2) Kanál
(3) Fül
(4) Horog

A csatlakozó emelőszemének használata kanál nélkül

  1. Vegye le a munkaeszközt. A megfelelő eljárásra vonatkozóan lásd: "A munkaeszköz leválasztása".


    Illusztráció 19g06187057

  2. A gyorscsatlakozó túl kell fordulnia a függőleges helyzeten a kapcsoló megnyomása előtt. Nyújtsa ki a kanálszár hengerét és a kanál hengerét addig, amíg a gyorscsatlakozó túl nem fordul a függőleges helyzeten.


    Illusztráció 20g06300088

  3. Tolja előre a kapcsolón lévő zárszerkezetet, majd nyomja le a kapcsoló hátsó részét a gyorscsatlakozó rögzítéséhez. A figyelmeztető hangjelzés folyamatosan szól, és a "Quick Coupler Locking (Gyorscsatlakozó zárása)" üzenet jelenik meg a monitoron.


    Illusztráció 21g01231447

  4. Tartsa meg a kanál hengerének szabályozókarját 5 másodpercig a KINYÚJTÁS helyzetben a horog rögzítéséhez. A monitoron megjelenik a "Verify Tool Locking (Ellenőrizze a munkaeszköz rögzítését)" üzenet, és abbamarad a hangjelzés.


    Illusztráció 22g06187164

  5. Forgassa lefelé a gyorscsatlakozót és mozgassa a kanálszárat olyan helyre, hogy ne érhessen hozzá a munkaeszközhöz.


    Illusztráció 23g06223888

  6. Szükség szerint használja a gyorscsatlakozó emelőszemét.

  7. A kanál vagy a munkaeszköz visszaszereléséhez itt találja meg a megfelelő eljárást: "A munkaeszköz csatlakoztatása".
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.