DE Series Generator Set With Cat C7.1 Engine Caterpillar


Refill Capacities and Recommendations

Usage:

C7.1DE200E ECW

Motorno ulje


BILJEŠKA

Ove se preporuke mogu promijeniti bez prethodne najave. Većinu najnovijih preporuka možete saznati od svog Caterpillara trgovca.


API ulja

Sustav za licenciranje i certificiranje motornih ulja Američkog naftnog instituta (API) prepoznala je tvrtka Caterpillar. Za podrobnije informacije o ovom sustavu pogledajte najnovije izdanje "API publication No. 1509". Motorna ulja označena simbolom API autorizirao je API.



Ilustracija 1g00546535
Uobičajeni API simbol

Ulja za dizelski motor CC, CD, CD-2 i CE API nije autorizirao i klasificirao od 1 Siječanj 1996. Tablica 1 donosi sažetak statusa klasifikacija.

Tablica 1
API klasifikacije 
Trenutno  Zastarjelo 
CI-4(1). CH-4(1). CG-4(2). CF-4(3)  CE 
CF(4)  CC, CD 
CF-2(5)  CD-2(5) 
(1) Ulja API CH-4 i CI-4 prihvatljiva su ako su zadovoljeni zahtjevi Caterpillarove specifikacije ECF-1 (specifikacija za radni medij kućišta radilice – 1). Ulja CH-4 i API CI-4 koja ne ispunjavaju zahtjeve Caterpillarove specifikacije ECF-1 mogu skratiti vijek trajanja motora.
(2) Ulja API CG-4 ulja prihvatljiva su za primjenu u svim dizelskim motorima tvrtke Caterpillar. Ako se koriste ulja API CG-4, interval ispuštanja ulja ne smije premašiti standardni interval ispuštanja za vaš motor.
(3) Ulja API CF-4 ne preporučuju se za ovu seriju dizelskih motora tvrtke Caterpillar. Interval ispuštanja ulja za sve druge komercijalne dizelske motore ne smije premašiti polovicu od standardnog intervala za ispuštanje ulja za motor, a maksimalno smije iznositi 125 sati.
(4) Ulja API CF ne preporučuju se za ovu seriju dizelskih motora tvrtke Caterpillar i manje dizelske motore s izravnim ubrizgavanjem (DI).
(5) Ulja API CF-2 i CD-2 klasifikacije su za dvotaktne dizelske motore. Caterpillar ne prodaje motore koji rabe ulja CD-2 i API CF-2.

Napomena Kada ulje zadovoljava više od jedne API specifikacije, primjenjiva fusnota utvrđuje se prema najvišoj API klasifikaciji koju ulje zadovoljava.

Primjer - Ulje zadovoljava klasifikacije ulja API CH-4 i API CF. U tom se slučaju primjenjuje API CH-4.

Cat DEO (ulje dizelske motore)

Caterpillar ulja proizvedena su i ispitana kako bi pružila pune performanse i vijek trajanja predviđen za namjenu i planiran konstrukcijom Caterpillar motora. Caterpillar ulja trenutačno se rabe za punjenje dizelskih motora u tvornici. To su ulja koja ovlašteni zastupnici tvrtke Caterpillar nude za nastavak uporabe prilikom zamjene motornog ulja. Za pojedinosti o tim uljima obratite se ovlaštenom zastupniku tvrtke Caterpillar.

Zbog značajnih varijacija u kvaliteti i radnoj izvedbi trgovačkih ulja, Caterpillar vrši sljedeće preporuke:

  • Cat DEO (ulje za dizelski motor) (10W-30)

  • Cat DEO (ulje za dizelski motor) (15W-40)

Caterpillar multigradno DEO ulje formulirano je s pravilnom količinom deterdženata, sredstava za raspršivanje i alkalnih sredstava kako bi se postigle vrhunske performanse dizelskih motora tvrtke Caterpillar.

Caterpillar multigradno DEO ulje dostupno je s raznim stupnjevima viskoziteta koji uključuju SAE 10W-30 i SAE 15W-40. Kako biste odabrali pravilan stupanj viskoziteta za temperaturu okoline, pogledajte tablicu 2. Multigradna ulja osiguravaju odgovarajući viskozitet za veliki raspon radnih temperatura.

Multigradna ulja su učinkovita u održavanju niske potrošnje ulja i manje stope stvaranja taloga na klipovima.

Caterpillar multigradno DEO ulje može se rabiti u drugim dizelskim i benzinskim motorima. Pogledajte upute proizvođača za preporučene specifikacije. Usporedite specifikacije sa specifikacijama Caterpillar multigradnog DEO ulja. Trenutni industrijski standardi za Caterpillar DEO ulja navedeni su na naljepnici proizvoda i listovima s podacima o proizvodu.

Za kataloške brojeve i raspoložive veličine spremnika, obratite se ovlaštenom zastupniku tvrtke Caterpillar.

Napomena Caterpillar SAE 15W-40 multigradno DEO ulje premašuje zahtjeve za performansama za sljedeće API klasifikacije: CI-4, CH-4, CG-4, CF-4 i CF. Caterpillar multigradno DEO ulje premašuje zahtjeve specifikacije tvrtke Caterpillar ECF-1 (radni medij za kućište radilice – 1). Caterpillar SAE 15W-40 multigradno DEO ulje uspješno prolazi sljedeća ispitivanja svojstava: lijepljenje za klipne prstenove, kontrolna ispitivanja kontrole ulja, ispitivanja trošenja i ispitivanja čađenja. Ispitivanja svojstava pomažu u osiguravanju izvrsnih performansi Caterpillar multigradnih ulja u Caterpillar dizelskim motorima. Osim toga, Caterpillar multigradna ulja premašuju mnoge zahtjeve performansi drugih proizvođača dizelskih motora. Stoga su ta ulja odličan izbor za mnoge miješane vozne parkove. Ulje s istinski visokim performansama proizvodi se kombinirajući sljedeće čimbenike: standardna industrijska ispitivanja, ispitivanja svojstava, ispitivanja na terenu i prethodna iskustva sa sličnim formulacijama. Dizajn i razvoj visokoučinkovitih i kvalitetnih Caterpillar maziva utemeljeni su na tim čimbenicima.

Napomena Komercijalna ulja koja nije proizvela tvrtka Caterpillar ulja su drugog izbora za vaš motor.

Komercijalna ulja

Napomena Ako se ne rabi Caterpillar Multigrade DEO, rabite samo komercijalna ulja koja zadovoljavaju sljedeće klasifikacije.

  • Multigradna ulja API CH-4 i API CI-4 prihvatljiva su ako su ispunjeni zahtjevi Caterpillarove specifikacije ECF-1 (specifikacija za radni medij kućišta radilice - 1). Ulja CH-4 i CI-4 koja ne ispunjavaju zahtjeve Caterpillarove specifikacije ECF-1 mogu skratiti vijek trajanja motora.

  • Multigradna ulja API CG-4 ulja prihvatljiva su za primjenu u svim dizelskim motorima tvrtke Caterpillar. Ako se koriste ulja API CG-4, interval ispuštanja ulja ne smije premašiti standardni interval ispuštanja za vaš motor.

  • Multigradna ulja API CF-4 ne preporučuju se za ovu seriju dizelskih motora. Interval ispuštanja ulja za sve druge manje komercijalne dizelske motore ne smije premašiti polovicu od standardnog intervala ispuštanja ulja za vaš motor.


BILJEŠKA

Pri izboru ulja za bilo koju primjenu motora potrebno je definirati i ispuniti zahtjeve viskoziteta ulja i klasifikacije/specifikacije, kao što je specificirao proizvođač motora. Korištenje samo jednog od ovih parametara neće biti dovoljno za definiranje ulja za primjenu u motoru.


Kako biste odabrali pravilno komercijalno ulje, pogledajte sljedeća pojašnjenja:

API CI-4 - Ulja API CI-4 razvijena su kako bi zadovoljila zahtjeve dizelskih motora s visokim performansama koji rabe recirkulaciju ohlađenih ispušnih plinova (EGR). Ulja API CI-4 prihvatljiva su ako su zadovoljeni zahtjevi Caterpillarove specifikacije ECF-1 (specifikacija za radni medij kućišta radilice – 1).

API CH-4 - Ulja API CH-4 razvijena su kako bi zaštitila dizelske motore s niskim emisijama ispušnih plinova koja rabe gorivo s razinom sumpora od 0,05 posto. Ipak, ulja API CH-4 mogu se rabiti s gorivima s većim razinama sumpora. Ulja API CH-4 prihvatljiva su ako su zadovoljeni zahtjevi Caterpillarove specifikacije ECF-1 (specifikacija za radni medij kućišta radilice – 1).

Napomena Ulja CH-4 i CI-4 koja ne ispunjavaju zahtjeve Caterpillarove specifikacije ECF-1 mogu skratiti vijek trajanja motora.


BILJEŠKA

Nepoštivanje ovih preporuka za ulje može uzrokovati skraćeni vijek trajanja motora zbog naslaga i/ili prekomjernog trošenja.


Napomena Za dodatne informacije o podmazivanju motora pogledajte Posebnu publikaciju, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

Preporuke za viskozitet maziva

Odgovarajuća SAE klasa visokoziteta ulja određena je minimalnom temperaturom okoline tijekom hladnog pokretanja motora i maksimalnom temperaturom okoline tijekom rada motora.

Pogledajte tablicu 2 (minimalna temperatura) za određivanje potrebnog viskoziteta ulja za hladno pokretanje motora.

Pogledajte tablicu 2 (maksimalna temperatura) za odabir viskoziteta ulja za rad motora kod najviše pretpostavljene temperature okoline.

Napomena Općenito, treba primijeniti ulje najvišeg dostupnog viskoziteta sukladno temperaturi kod pokretanja.

Ako uvjeti temperature okoline pri pokretanju motora iziskuju uporabu multigradnog ulja SAE 0W, poželjnije je uporabiti ulje stupnja viskoziteta SAE 0W-40, nego SAE 0W-20 ili SAE 0W-30.

Tablica 2
Viskoziteti motornog ulja za temperature okoline 
  Temperatura okoline 
Klasa viskoziteta  Minimalni  Maksimalni 
SAE 0W-20  −40 °C (−40 °F)  10 °C (50 °F) 
SAE 0W-30  −40 °C (−40 °F)  30 °C (86 °F) 
SAE 0W-40  −40 °C (−40 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 5W-30  −30 °C (−22 °F)  30 °C (86 °F) 
SAE 5W-40  −30 °C (−22 °F)  50 °C (122 °F) 
SAE 10W-30  −18 °C (0 °F)  40 °C (104 °F) 
SAE 10W-40  −18 °C (0 °F)  50 °C (122 °F) 
SAE 15W-40  −9.5 °C (15 °F)  50 °C (122 °F) 

Napomena Dodatna se toplina preporučuje pri temperaturama ispod minimalne preporučene temperature okoline.

S·O·S analiza ulja

Caterpillar je razvio alat za upravljanje održavanjem koji procjenjuje degradaciju ulja i otkriva rane znakove trošenja unutarnjih sastavnih dijelova. Caterpillar alat za analizu ulja naziva se S·O·S analiza ulja i dio je S·O·S servisnog programa. S·O·S analiza ulja dijeli analizu ulja na tri kategorije:

  • Analiza trošenja

  • Stanje ulja

  • Dodatna ispitivanja

Analiza trošenja prati metalne čestice, određene aditive ulja i određene zagađivače.

Stanje ulja rabi infracrvenu analizu (IR) za procjenu kemijskih svojstava ulja. Infracrvena analiza rabi se i za otkrivanje određenih vrsta zagađivača.

Dodatna ispitivanja rabe se za mjerenje razina kontaminacije vodom, gorivom i rashladnom tekućinom. Po potrebi je moguće procijeniti i viskozitet ulja i zaštitu od korozije.

Za dodatne informacije o programu S·O· analize ulja pogledajte Posebnu publikaciju, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations" ili se obratite ovlaštenom zastupniku tvrtke Caterpillar.

Količina nadolijevanja (motorno ulje)

Količine tekućine za nadolijevanje u kućište radilice predstavljaju približan kapacitet kućišta radilice ili kartera, zajedno sa standardnim filtrima. Kod sustava pomoćnih filtara ulja bit će potrebno dodatno ulje. Pogledajte specifikacije proizvođača originalne opreme kako biste pronašli zapremninu pomoćnog filtra ulja.

Tablica 3
Motor
Količine dopunjavanja 
Odjeljak ili sustav  Litre  Četvrtine galona 
Karter kućišta radilice(1)  17,4 l  18 qt. 
(1) Ove vrijednosti približni su kapaciteti kartera kućišta radilice (aluminij) koji uključuju standardne filtre ulja ugrađene u tvornici. Kod motora s pomoćnim filtrima ulja bit će potrebno dodatno ulje. Informacije o kapacitetu pomoćnog filtra ulja potražite u OEM specifikacijama.

Mazive masti

Caterpillar pruža raspon od masti za umjerene performanse do masti za vrlo ekstremne performanse kako bi mast mogla trajati tijekom cijelog radnog vijeka proizvoda tvrtke Caterpillar koji se rabe u vrlo raznolikim klimatskim uvjetima. Između tih raznih masti tvrtke Caterpillar pronaći ćete barem jednu od mast tvrtke Caterpillar koja će zadovoljiti zahtjeve za performansama za bilo koju primjenu stroja ili opreme.

Prije odabira masti za bilo koju primjenu, potrebno je utvrditi zahtjeve za performansama. Pogledajte preporuke za podmazivanje proizvođača originalne opreme (OEM) kada se oprema rabi u očekivanim uvjetima. Potom se posavjetujte s ovlaštenim zastupnikom tvrtke Caterpillar glede popisa masti i sljedećih povezanih karakteristika.

  • Specifikacije performansi

  • Dostupne veličine spremnika

  • Kataloški brojevi

Uvijek odaberite mast koja zadovoljava preporuke koje za dotičnu primjenu specificira proizvođač opreme.

Napomena Ako je potrebno izabrati jednu mast za rad sa svom opremom na jednoj lokaciji, uvijek odaberite mast koja zadovoljava zahtjeve najzahtjevnije primjene.

Ne rabite cijenu po kilogramu kao jedini kriterij prilikom odabira masti. Odaberite mast koja će iznjedriti najniže ukupne troškove rada. Analiza troškova treba obuhvatiti sljedeće čimbenike:

  • Dijelovi

  • Rad

  • Vrijeme zastoja

  • Cijena masti

Od masti koje jedva ispunjavaju minimalne zahtjeve za performansama ne može se očekivati više od minimalnog vijeka trajanja sastavnih dijelova.

Napomena Pazite kada promijenite vrstu masti. Pazite kada promijenite proizvođača masti. Neka maziva nisu kemijski kompatibilna. Neke robne marke masti ne mogu se međusobno mijenjati. Ako sumnjate u kompatibilnost starog maziva s novima, očistite staro mazivo sa spoja. Potražite savjet dobavljača kako biste odredili jesu li masti kompatibilne.

Napomena Sve masti robne marke Caterpillar međusobno su kompatibilne.

Napomena Za dodatne informacije o podmazivanju motora pogledajte Posebnu publikaciju, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

Opći podaci o gorivu

Preporučuju se dizel goriva koja zadovoljavaju specifikacije tvrtke Caterpillar za destilate goriva dizelskih motora. Ta će goriva pripomoći motoru u postizanju maksimalnog vijeka trajanja i maksimalnih performansi. U Sjevernoj Americi, dizelsko gorivo s oznakom No. 1-D ili No. 2-D u standardu "ASTM D975" općenito ispunjava specifikacije. Dizelska goriva iz drugih izvora mogu imati štetna svojstva koja nisu definirana ili kontrolirana ovim tehničkim zahtjevima.


BILJEŠKA

Rad s gorivima koja ne zadovoljavaju preporuke Caterpillara može uzrokovati slijedeće efekte: poteškoće kod pokretanja, loše izgaranje, talozi u brizgaljkama goriva, skraćeni vijek trajanja sustava za gorivo, talozi u komori izgaranja and skraćeni vijek trajanja motora.


Napomena Pogledajte Posebnu publikaciju, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations" za specifikaciju tvrtke Caterpillar za destilate goriva i dodatne informacije o gorivu za vaš motor.

Preporuke za rashladnu tekućinu


BILJEŠKA

Ne rabite komercijalnu rashladnu tekućinu/antifriz koja zadovoljava samo ASTM D3306 specifikacije. Ovaj tip rashladne tekućine / antifriza proizveden je za manje zahtjevne primjene u motorima.


U Caterpillar dizelskim motorima mogu se rabiti sljedeće dvije vrste rashladne tekućine:

Poželjno - Caterpillarova rashladna tekućina produženog vijeka trajanja (ELC) ili komercijalna rashladna tekućina produženog vijeka trajanja koja zadovoljava specifikaciju Caterpillar EC-1

Prihvatljivo - Caterpillar antifriz/rashladna tekućina za dizelski motor (DEAC) ili komercijalni visokoučinkoviti antifriz koji zadovoljava specifikacije "ASTM D4985" ili "ASTM D6210"

Caterpillar preporučuje mješavinu vode i glikola u omjeru 1:1. Ova mješavina vode i glikola pruža optimalne karakteristike za teške uvjete rada kao antifriz/rashladna tekućina.

Napomena Za Caterpillar DEAC nije potrebno dodavati SCA kod početnog punjenja. Za komercijalni visokoučinkoviti antifriz/rashladnu tekućinu koja zadovoljava specifikacije "ASTM D4985" ili "ASTM D6210" MOŽDA će biti potrebno tretiranje SCA-om prilikom početnog punjenja. Za te rashladne tekućine BIT ĆE potrebno dodavanje SCA prilikom održavanja.

Za dodatne informacije o rashladnim sredstvima pogledajte Posebnu publikaciju, SEBU6251, "Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

S·O·S servisna analiza rashladne tekućine

Tablica 4
Preporučeni interval 
Tip rashladne tekućine  Razina 1  Razina 2 
DEAC  Svakih 250 sati  Svake godine(1) 
ELC  Nije potreban  Svake godine 
(1) Ako se problem identificira analizom rashladne tekućine razine 1, analizu rashladne tekućine razine 2 treba izvršiti ranije.

S·O·S analiza rashladne tekućine (razina 1)

Analiza rashladne tekućine (Razina 1) predstavlja ispitivanje svojstava rashladne tekućine.

Ispituju se sljedeća svojstva rashladne tekućine:

  • koncentracije glikola za zaštitu od smrzavanja i ključanja

  • sposobnost zaštite od erozije i korozije

  • pH

  • vodljivost

  • provodi se vizualna analiza

  • provodi se analiza mirisa

Izvještava se o rezultatima i daju odgovarajući savjeti.

Za mjesto za uzimanje uzoraka i interval održavanja za uzimanje uzoraka rashladne tekućine pogledajte raspored intervala održavanja u ovom Priručniku za rad i održavanje, "Uzorak rashladne tekućine iz rashladnog sustava (razina 1) - prikupljanje".

S·O·S analiza rashladne tekućine (razina 2)

Analiza rashladne tekućine (Razina 2) opsežna je kemijska procjena rashladne tekućine. Ova analiza je također provjera sveukupnog stanja unutarnjeg dijela rashladnog sustava.

S·O·S analiza rashladne tekućine ima sljedeće značajke:

  • Vrši potpunu analizu rashladne tekućine (razine 1).

  • Identifikacija izvora korozije metala i kontaminanata

  • Tvrdoća vode

  • Utvrđuje prisutnost nakupina nečistoća koje uzrokuju koroziju.

  • Utvrđuje prisutnost nakupina nečistoća koje uzrokuju stvaranje okujine.

Izvještava se o rezultatima i daju odgovarajući savjeti.

Za mjesto za uzimanje uzoraka i interval održavanja za uzimanje uzoraka rashladne tekućine pogledajte raspored intervala održavanja u ovom Priručniku za rad i održavanje, "Uzorak rashladne tekućine iz rashladnog sustava (razina 2) - prikupljanje".

Ispitivanje rashladne tekućine motora važno je kako bi se osiguralo da motor bude zaštićen od unutarnje kavitacije i korozije. Analizom se ispituje i sposobnost rashladne tekućine da zaštiti motor od vrenja i zamrzavanja. S·O·S analizu rashladne tekućine može izvršiti ovlašteni zastupnik tvrtke Caterpillar. Caterpillar S·O·S analiza rashladne tekućine najbolji je način za praćenje stanja rashladne tekućine i rashladnog sustava. S·O·S analiza rashladne tekućine jest program koji se temelji na redovitim uzorcima.

Dodatne informacije potražite u Posebnoj publikaciji, SEBU6251, "Caterpillarove preporuke za komercijalne radne medije za dizelske motore".

Količine za ponovno punjenje (sustav rashladne tekućine)

Tablica 5
Motor
Količine dopunjavanja 
Odjeljak ili sustav  Litre  Četvrtine galona 
Samo motor  9,5 l  10 qt. 
Vanjski sustav prema proizvođaču originalne opreme (OEM)(1)     
(1) Vanjski sustav uključuje hladnjak ili ekspanzijski spremnik sa sljedećim sastavnim dijelovima: izmjenjivač topline i cijevi. Pogledajte specifikacije proizvođača originalne opreme (OEM). U ovaj redak unesite vrijednost kapaciteta vanjskog sustava.

Opće informacije o rashladnoj tekućini


BILJEŠKA

Ove se preporuke mogu promijeniti bez prethodne najave. Za najnovije preporuke za radne medije posavjetujte se s ovlaštenim zastupnikom tvrtke Caterpillar.



BILJEŠKA

Nikada ne dodavati rashladnu tekućinu u pregrijani motor. Rezultat toga može biti oštećenje motora. Prvo ostaviti da se motor ohladi.



BILJEŠKA

Ako se motor uskladištava ili transportira na područje s temperaturama nižim od temperatura smrzavanja, rashladni sustav treba zaštiti do najniže vanjske temperature ili ga kompletno isprazniti kako bi se spriječilo oštećenje.



BILJEŠKA

Često kontrolirajte specifičnu težinu rashladne tekućine zbog odgovarajuće zaštite od smrzavanja ili zaštite od ključanja.


Očistite rashladni sustav iz sljedećih razloga:

  • onečišćenje rashladnog sustava

  • pregrijavanje motora

  • pjenjenje rashladne tekućine

Napomena Zračni džepovi mogu se pojaviti u rashladnom sustavu ako se rashladni sustav puni brzinom većom od 5 L (1.3 US gal) u minuti.

Nakon što ispraznite rashladni sustav i nakon što napunite rashladni sustav, pokrenite motor. Pustite neka motor radi bez poklopca za punjenje dok rashladna tekućina ne dosegne normalnu radnu temperaturu i dok se ne stabilizira razina rashladne tekućine. Rashladnu tekućinu treba održavati do odgovarajuće razine.


BILJEŠKA

Nikada ne pokretati motor bez regulatora temperature vode u rashladnom sustavu. Regulatori temperature vode pomažu u održavanju rashladne tekućine motora kod odgovarajuće radne temperature. Problemi s rashladnim sustavom mogu se pojaviti bez regulatora temperature vode.


Detaljne informacije potražite u Posebnim uputama, SEBD0518, "Know Your Cooling System" i Posebnim uputama, SEBD0970, "Coolant and Your Engine".

Mnogi kvarovi motora povezani su s rashladnim sustavom. Sljedeći su problemi povezani s kvarovima rashladnih sustava: pregrijavanje, curenje iz pumpe za vodu, začepljeni hladnjaci ili izmjenjivači topline i udubljenja u košuljicama cilindara.

Ovi se kvarovi mogu izbjeći odgovarajućim održavanjem rashladnog sustava. Održavanje rashladnog sustava važno je kao i održavanje sustava za gorivo i sustava podmazivanja. Kvaliteta rashladne tekućine jednako je važna kao kvaliteta goriva i mazivog ulja.

Rashladna tekućina obično se sastoji od triju elemenata: vode, aditiva i glikola.

Voda


BILJEŠKA

Nikada ne koristiti samo vodu bez dodatnih aditiva rashladne tekućine (SCA) ili bez inhibirane rashladne tekućine. Sama voda je korozivna pri radnim temperaturama motora. Sama voda ne pruža odgovarajuću zaštitu od ključanja ili zamrzavanja.


Voda se rabi u rashladnom sustavu za prijenos topline.

Za rashladne sustave motora preporučuje se destilirana ili deionizirana voda.

NE koristite sljedeće vrste vode u rashladnim sustavima: tvrda voda, omekšana voda u koju je dodana sol i morska voda.

Ako destilirana voda ili deionizirana voda nije na raspolaganju, uporabite vodu sa svojstvima navedenim u tablici 6.

Tablica 6
Caterpillarovi minimalni prihvatljivi zahtjevi za vodu 
Svojstvo  Maksimalna granica  ASTM ispitivanje 
Klor (Cl)  40 mg/L (2.4 grains/US gal)  "D512", "D4327" 
Sulfat (SO4 100 mg/L (5.9 grains/US gal)  "D516" 
Ukupna tvrdoća  170 mg/L (10 grains/US gal)  "D1126" 
Ukupno krutih tvari  340 mg/L (20 grain/US gal)  "D1888" 
Kiselost  pH od 5,5 do 9,0  "D1293" 

Prije provođenja analize vode savjetujte se s jednim od sljedećih izvora:

  • Ovlašteni zastupnik tvrtke Caterpillar

  • Distributer vode

  • Poljoprivredni stručnjak

  • Neovisni laboratorij

Aditivi

Aditivi pomažu u zaštiti metalnih površina rashladnog sustava. Nedostatak ili nedovoljne količine aditiva rashladne tekućine uvjetuju pojavu sljedećih stanja:

  • korozija

  • stvaranje mineralnih naslaga

  • hrđa

  • kamenac

  • rupičasta korozija i erozija košuljice cilindra pod djelovanjem kavitacije

  • pjenjenje rashladne tekućine

Mnogi se aditivi iscrpljuju tijekom rada motora. Aditive treba mijenjati u određenim vremenskim razmacima. To se može izvršiti dodavanjem dodatnih aditiva rashladnog sredstva (SCA) u antifriz/rashladnu tekućinu za dizelski motor (DEAC) ili dodatka ELC u rashladnu tekućinu produženog trajanja (ELC).

Aditivi se moraju dodavati u propisnoj koncentraciji. Prekomjerna koncentracija aditiva može uzrokovati ispadanje inhibitora iz otopine. Talozi mogu uzrokovati sljedeće probleme:

  • stvaranje sastojaka gela

  • smanjenje prijenosa topline

  • propuštanje brtve pumpe za vodu

  • začepljenje hladnjaka i uskih kanala

Glikol

Glikol u rashladnoj tekućini pridonosi zaštiti od sljedećih stanja:

  • ključanje

  • zamrzavanje

  • Erozija vodne pumpe i košuljice cilindra

Caterpillar za najbolje performanse preporučuje mješavinu vode i glikola u omjeru 1:1.

Napomena Upotrijebite mješavinu koja će osigurati zaštitu od najniže temperature okoline.

Napomena 100 posto čisti etilen glikol zamrznut će se na temperaturi od −23 °C (−9 °F).

Najuobičajenije visokoučinkovite rashladne tekućine sadrže etilen glikol. Može se koristiti i propilen glikol. U mješavini s vodom u omjeru 1:1, etilen i propilen glikol pružaju sličnu zaštitu od zamrzavanja i ključanja. Pogledajte tablice 7 i 8.

Tablica 7
Etilen glikol 
Koncentracija  Zaštita od zamrzavanja  Zaštita od ključanja 
50%  −36 °C (−33 °F)  106 °C (223 °F) 
60%  −51 °C (−60 °F)  111 °C (232 °F) 


BILJEŠKA

Ne koristite propilen glikol u koncentracijama većim od 50% glikola, jer propilen glikol smanjuje sposobnost prijenosa topline. Etilen glikol koristite u uvjetima koji zahtijevaju dodatnu zaštitu od ključanja ili zamrzavanja.


Tablica 8
Propilen glikol 
Koncentracija  Zaštita od zamrzavanja  Zaštita od vrenja 
50%  −29 °C (−20 °F)  106 °C (223 °F) 

Kako biste provjerili koncentraciju glikola, uporabite 1U-7298 ispitivač rashladne tekućine/akumulatora (sa stupnjevima Celzija) ili 1U-7297 ispitivač rashladne tekućine/akumulatora (sa stupnjevima Fahrenheit). Ispitivači daju trenutna i brza očitanja. Ispitivač se može rabiti s etilen ili propilen glikolom.

Caterpillar Information System:

DE Series Generator Set With Cat C7.1 Engine Model View Illustrations
DE Series Generator Set With Cat C7.1 Engine Safety Messages
3500E EPA Tier 4 Final and IMO-II/III Switchable Marine Engines Air Shutoff - Test
Engine System Setup for Certified CG137-12 Generator Set Engines {1270, 1278} Engine System Setup for Certified CG137-12 Generator Set Engines {1270, 1278}
2014/10/03 Cat® Reman Announces Additional C7 Engine Options for Certain Thomas Built Bus Applications {1000, 1201}
DE Series Generator Set With Cat C7.1 Engine Product Description
G3512H and G3516H Generator Set Engines Air Inlet Manifold - Remove and Install
Radiator for C4.4 Marine Generator Set{1353} Radiator for C4.4 Marine Generator Set{1353}
C3.4B Engines Relay - Test - Start Relay
XQ400 Power Module Gas Pressure Regulator - Test
XQ400 Power Module Engine Performance - Test
XQ400 Power Module Control Panel - Inspect/Test
352F Excavator Plate Locations and Film Locations
C3.4B Engines Sensor (Data Link Type) - Test - Ammonia Sensor
C4.4 Engines for Caterpillar Built Machines Nitrogen Oxide Sensor - Remove and Install - Nitrogen Oxide Sensor Positioned in Original Equipment Manufacture (OEM) Exhaust Tube Assembly
794 AC Off-Highway Truck Machine Systems Service and Parking Brake (Front) - Remove and Install
20 GPM Portable Fuel Filtration System {0374, 0599, 0706, 1250, 1256, 1261} 20 GPM Portable Fuel Filtration System {0374, 0599, 0706, 1250, 1256, 1261}
G3520H Generator Set Engine Water Temperature Regulators - Remove and Install
TA22-4WD Agricultural Transmission Maintenance Interval Schedule
2014/10/03 Cat® Reman Now Offers Upgrade to New Cylinder Heads for Certain Engines {1100}
C7 and C9 Industrial Engines ECM - Replace
794 AC Off-Highway Truck Machine Systems Service and Parking Brake (Front) - Disassemble
794 AC Off-Highway Truck Machine Systems Service and Parking Brake (Front) - Assemble
C7 and C9 Industrial Engines Oil Pressure Is Low
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.