C7.1 Marine Generator Set Caterpillar


Fluid Recommendations

Usage:

C7.1 JME
A motorhoz való megfelelő folyadékokkal kapcsolatban további információkért lásd a Különleges kiadványt,, SEBU6251,, "Cat Kereskedelmi forgalomban kapható dízelmotor-folyadékokra vonatkozó javaslatok".

Dízelmotorolaj

Cat Dízelmotorolaj (Cat DEO)

A Cat olajakat azzal a céllal fejlesztették ki és vizsgálták be, hogy biztosítva legyen a Cat gépekhez tervezett és beépített motorok maximális teljesítménye és élettartama. A Cat dízelmotorok gyári feltöltésére jelenleg Cat olajakat használnak. Ha a későbbiekben is ilyen olajakat kíván használni, akkor olajcsere esetén ezek beszerezhetők a Cat márkakereskedőknél. Az olajokra vonatkozó további információkkal kapcsolatban forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható olajok minősége és az általuk nyújtott teljesítmény igen széles skálán mozog, ezért a Caterpillar az alábbi olajokat ajánlja:

Megjegyzés Ebben a Cat dízelmotorban elsősorban a Cat DEO-ULS többfokozatú olajok használandók.

Táblázat 1
Kereskedelemben kapható kenőanyagok  Cat kenőanyagok  Viszkozitási osztály 
Rendkívül alacsony kéntartalmú dízelmotor-olaj (API CJ-4)(1)  Cat DEO - ULS  SAE 15W-40 
SAE 10W-30
Cat DEO - ULS SYN SAE 5W-40 
Cat DEO hideg időjárási körülményekhez SAE 0W-40 
Dízelmotorolaj (API CI-4/CI-4 PLUS és API CH-4)  Cat DEO  SAE 15W-40 
SAE 10W-30
(1) Az ACEA E9 olajok megfelelnek egyes API CJ-4 szabványú motorteljesítmény-teszteknek, azonban nem az összesnek. Ha API CJ-4 olaj nem áll rendelkezésre, ACEA E9 olaj is használható.

A Caterpillar Cat DEO-ULS használatát javasolja olyan motorokhoz, melyek ultraalacsony kéntartalmú dízelüzemanyaggal (ULSD-üzemanyag) vagy kénmentes dízelüzemanyaggal üzemelnek. A Cat DEO-ULS megfelelő kenést biztosít az ULSD üzemű motorok számára. A Cat motor forgattyúház-folyadékra vonatkozó előírások (Cat ECF-3) specifikációinak megfelelő motorolajok használata elfogadható. Bővebb információkkal kapcsolatban olvassa el ezt a cikket: "Kereskedelmi forgalomban kapható olaj".

A US Marine Environmental Protection Agency (EPA) Környezetvédelmi Ügynökség Tier 3 szabályzata szerint tanúsított motorok


FIGYELMEZTETÉS

Az USA felségjelzésű hajókon telepített, a US Environmental Protection Agency (US EPA) Környezetvédelmi Ügynökség Marine Tier 3 szabályzata szerint tanúsított motorokat 40 CFR part 80.510(c) szabvány szerinti ultraalacsony kéntartalmú üzemanyaggal (ULSD) kell üzemeltetni. Ha a motor nem USA felségjelzésű hajóra van telepítve, az üzemanyagra vonatkozó előírások tekintetében lásd a helyi vagy a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) által kiadott hatályos előírásokat.


A Caterpillar Cat DEO-ULS használatát javasolja olyan motorokhoz, melyek ultraalacsony kéntartalmú dízelüzemanyaggal (ULSD üzemanyag) vagy kénmentes dízelüzemanyaggal üzemelnek. A Cat DEO-ULS megfelelő kenést biztosít az ULSD üzemű motorok számára. A Cat motor forgattyúház-folyadékra vonatkozó előírások (Cat ECF-3) specifikációinak megfelelő motorolajok használata elfogadható. Bővebb információkkal kapcsolatban olvassa el ezt a cikket: "Kereskedelmi forgalomban kapható olaj".

A US Marine EPA Tier 3 szabályzata szerint nem tanúsított motorok

CatDEO üzemanyag olyan motorok számára javasolt, amelyek 0,2 százalékot meghaladó (> 2000 ppm (mg/kg)) kéntartalmú üzemanyaggal üzemelnek. A Cat DEO-ULS abban az esetben használható ilyen körülmények között, ha betartják az olajelemzési program előírásait. Az üzemanyag kénmennyisége befolyásolhatja az olajcsere-periódust. A Cat S·O·S olaj-mintavételi programjával kapcsolatban további tájékoztatásért lásd a Használati és karbantartási kézikönyv, "Motorolaj-minta - Mintavétel" című részét.

Kereskedelmi forgalomban kapható olaj

Megjegyzés A nem Cat által gyártott olajok egységesen másodlagosan ajánlott olajoknak tekinthetők. A másodlagosan ajánlott olajok csoportjában a teljesítmény tekintetében az olajok különböző osztályokra vannak felosztva.


FIGYELMEZTETÉS

A Caterpillar nem vállal garanciát a nem Caterpillar gyártmányú folyadékok minőségére vagy teljesítményére vonatkozóan.


A három jelenlegi Caterpillar ECF specifikáció: Cat ECF-1-a, Cat ECF-2 és Cat ECF-3. A magasabb Cat ECF specifikációval rendelkező kenőanyagok nagyobb teljesítményűek, mint az alacsonyabb Cat ECF specifikációval rendelkező kenőanyagok.

Nem Cat olaj használata esetén a Cat ECF-3 teljesítményszintnek megfelelő olajat célszerű használni.

Táblázat 2
Cat motorforgattyúház-folyadékok (ECF) meghatározásai 
Cat teljesítménykövetelmények  API olajkategória 
Cat ECF-3  API CJ-4 olajkategória - teljesítménykövetelmények 
Cat ECF-2  API CI-4/CI4 PLUS olajkategória, valamint
Az általános Cat C13 motortesztnek megfelelő (az API követelményei szerint), emellett
Szulfatált hamut tartalmazó olajok használata 1,50%-nál magasabb arányban nem megengedett. 
Cat ECF-1-a  API CH-4 olajkategória teljesítménykövetelmények, valamint
Egy további Cat 1P SCOTE tesztet teljesítő (ASTM D6681), 1,3-1,5% szulfatálthamu-tartalmú olajok szükségesek, valamint
Szulfatált hamut tartalmazó olajok használata 1,50%-nál magasabb arányban nem megengedett. 

Kenőanyagok viszkozitása

Bármely motoralkalmazás esetén az olaj kiválasztásakor az alábbi követelményeknek kell teljesülniük: az olaj viszkozitása, az olajteljesítmény kategóriája vagy az olajteljesítmény specifikációja. Ha csak ezen paraméterek egyikét veszi figyelembe, az nem elegendő az adott motoralkalmazáshoz megfelelő olaj meghatározásához.

A megfelelő SAE viszkozitási fokozat kiválasztásához a gép hidegindításakor előforduló legalacsonyabb környezeti hőmérsékletet és a működtetéskor előforduló legmagasabb környezeti hőmérsékletet kell figyelembe venni.

A hidegindításhoz szükséges olajviszkozitás meghatározásához a(z) 3. táblázatot (legalacsonyabb hőmérséklet) használja.

A gép működtetésekor várhatóan előforduló legmagasabb környezeti hőmérséklethez szükséges olajviszkozitás kiválasztásához a(z) 3. táblázatot (legmagasabb hőmérséklet) használja.

Megjegyzés Általában azt a legmagasabb olajviszkozitást kell használni, amely a beindításkor előforduló hőmérsékletnek megfelel.

Táblázat 3
Kenőanyagok viszkozitása adott külső környezeti hőmérsékletek mellett - Cat dízelmotorok 
Olajtípus és teljesítménykövetelmények  Viszkozitási osztály  °C  °F 
Min Max  Min  Max 
Cat Cold Weather DEO-ULS  SAE 0W-40  −40  40  −40  104 
Cat DEO-ULS SYN  SAE 5W-40  −30   50  −22  122 
Cat DEO-ULS
Cat DEO 
SAE 10W-30  −18  40  104 
SAE 15W-40 −10  50  14  122 
Cat ECF-1-a, Cat ECF-2, Cat ECF-3  SAE 0W-30  −40  30  −40  86 
SAE 5W-30 −30  30  −22  86 
SAE 10W-40 −18  50  122 

Megjegyzés Indítás áthűlt állapotban akkor történik, ha a motort az elmúlt időszakban nem üzemeltették, és emiatt - a hidegebb környezeti hőmérsékletben - az olaj viszkozitása nagyobb lett. Áthűlt motor minimális külső környezeti hőmérséklet alatti hidegindításánál ajánlott további hőközlés alkalmazása. A minimális hőmérséklet feletti áthűlt motorok indításához külső hőforrásra is szükség lehet, különösen ha az indítást egyéb tényezők, például egyéb teljesítményigényes terhelések nehezítik.

Teljes bázisszám (TBN) és üzemanyag kéntartalom-szintek

Az olaj élettartamának meghatározásához fokozottan ajánlott a Cat S·O·S olajelemzés elvégzése.

Az olaj minimális teljes bázisszáma (TBN) az üzemanyag kénmennyiségétől függ. Az új olaj TBN-számát jellemzően az "ASTM D2896" eljárás határozza meg. A közvetlen lepárlású üzemanyagot használó, közvetlen befecskendezésű motorok esetén a következő irányelvek használatosak:

Táblázat 4
TBN-ajánlások Cat motorok használata esetén 
Üzemanyag kénmennyiségének százalékos értéke (ppm)   Cat motorolajok (1)  Kereskedelmi forgalomban kapható olajok TBN-száma  
0,05% (500 ppm) vagy kevesebb  Cat DEO-ULS
Cat DEO 
Min 7  
0,05-0,2% (>500-2000 ppm)(2)  Cat DEO
Cat DEO-ULS 
Min 10 
(1) A Cat DEO-ULS megfelelője a Cat DEO-ULS SAE 15W-40, SAE10W-30, a Cat DEO-ULS SYN megfelelője az SAE 5W-40, a Cat DEO Cold Weather megfelelője pedig az SAE 0W-40.
(2) Az olajcsere-periódusok megállapításához olajelemző program használata ajánlott.

S·O·S szolgáltatások, olajelemzés

A Caterpillar olyan karbantartási eszközt fejlesztett ki, amely kiértékeli az olaj minőségromlását. a karbantartás-szervezés a belső alkatrészek kopásának korai jeleit is képes észlelni. A Cat olajelemzésre alkalmas eszközének neve S·O·S olajelemzés, amely az S·O·S szolgáltatások program része. Az S·O·S olajelemzés az olajelemzést négy kategóriába sorolja:

  • alkotóelem kopásának mértéke

  • olajminőség

  • olajszennyezettség

  • az olaj azonosítása

Ez tehát az elemzés azon négy típusa, amellyel a berendezés állapota vizsgálható. Ez a négy típus segít a lehetséges problémák azonosításában is. A megfelelően elvégzett S·O·S olajelemzés program csökkenti a javítási költségeket, illetve mérsékli az állásidők okozta kiesést.

Az S·O·S olajelemzés program a vizsgálatok széles körét használja az olaj, valamint a forgattyúház állapotának meghatározására. A vizsgálatokhoz tapasztalatokon alapuló irányelveket dolgoztak ki, illetve meghatározták a meghibásodásokkal való összefüggéseket. Az ezen irányelvek bármelyikétől való eltérés súlyos folyadékleromlást vagy várható alkatrész-meghibásodást jelez. A végső elemzést a Cat márkakereskedés szakképzett munkatársának kell elvégeznie.


FIGYELMEZTETÉS

Külön szivattyút használjon az olajmintavételhez, és külön szivattyút a hűtőfolyadék mintavételéhez. Ha a mintavételhez mindkét folyadék esetében ugyanazt a szivattyút használja, a levett minták szennyezetté válhatnak. A szennyeződés téves elemzéshez és helytelen következtetésekhez vezet, amelyekre sem a forgalmazók, sem az ügyfelek nem tudnak megnyugtató magyarázatot adni.


Az S·O·S Services olajelemzéssel kapcsolatos további ismertetésért lásd: Különleges kiadvány,, SEBU6251,, "Cat ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz" . Bizalommal fordulhat a Cat márkakereskedőjéhez is.

Üzemanyag


FIGYELMEZTETÉS

Az USA felségjelzésű hajókon telepített, a US Environmental Protection Agency (US EPA) Környezetvédelmi Ügynökség Marine Tier 3 szabályzata szerint tanúsított motorokat 40 CFR part 80.510(c) szabvány szerinti ultraalacsony kéntartalmú üzemanyaggal (ULSD) kell üzemeltetni. Ha a motor nem USA felségjelzésű hajóra van telepítve, az üzemanyagra vonatkozó előírások tekintetében lásd a helyi vagy a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) által kiadott hatályos előírásokat.



FIGYELMEZTETÉS

Az üzemanyagrendszer alkatrészeinél a megfelelő élettartam biztosításához 4 mikronos vagy finomabb másodlagos üzemanyagszűrés szükséges minden olyan Cat dízelmotor esetében, amely befecskendezéses rendszerrel van felszerelve. Minden jelenlegi Cat dízelmotor gyárilag Cat Advanced Efficiency (megnövelt hatékonyságú) 4 mikronos üzemanyagszűrővel van felszerelve.

A Caterpillar nem vállal garanciát a nem Cat gyártmányú folyadékok és szűrők minőségére vagy teljesítményére.


------ FIGYELMEZTETÉS! ------

Előzze meg a statikus elektromosság veszélyének lehetőségét, amikor üzemanyagot tölt be. Az ultraalacsony kéntartalmú dízel üzemanyag (ULSD-üzemanyag, Ultra low sulfur diesel) esetében nagyobb a veszélye a statikus kisülés által okozott gyulladásnak, mint a korábbi összetételű, magasabb kéntartalmú dízel üzemanyagoknál. Előzze meg a tűz vagy robbanás által okozott halálos vagy súlyos sérüléseket. Forduljon az üzemanyag vagy az üzemanyagrendszer forgalmazójához, és győződjön meg róla, hogy a továbbító rendszer teljesíti a megfelelő földelésre és érintkezésvédelemre vonatkozó tankolási szabványokat.


Középfrakciós dízelüzemanyag műszaki adatai

Az optimális motorteljesítmény biztosítása érdekében a dízel üzemanyagoknak meg kell felelniük a “Cat fűtőolaj-párlatokra vonatkozó műszaki előírásainak”, valamint az "ASTM D975" vagy "EN 590" legújabb változatainak. Az üzemanyagokkal kapcsolatos legfrissebb információkért és a Cat üzemanyagok műszaki adataival kapcsolatban lásd: Különleges kiadvány,, SEBU6251, "Cat ajánlások a kereskedelmi forgalomban kapható, dízelmotorokban használt folyadékokhoz". Ez a kézikönyv a Safety.Cat.com webhelyen érhető el.

A US Marine EPA Tier 3 szabályzata szerint nem tanúsított motorok

A US Marine EPA Tier 3 szabályzata szerint nem tanúsított motorokhoz használhatók az alább felsorolt üzemanyagok:

Táblázat 5
Tengerészeti dízelüzemanyag-párlatok(1) 
ISO 8217-DMA 
ISO 8217-DMX 
(1) Csak a felsorolt ISO-szabványnak megfelelő CIMAC-előírások használhatók. Ez az előírás: CIMAC DA

Biodízel

Legfeljebb 20% arányú biodízel-keverék a motorban abban az esetben használható, ha a keverék megfelel a(z) 6 táblázat előírásainak, valamint a Külön kiadvány, SEBU6251, "Biodízel" című részben leírtaknak. Bizonyos esetekben a 20 százaléknál nagyobb biodízel tartalmú keverék is elfogadható lehet. További információkért forduljon a Cat márkakereskedőjéhez.

Megjegyzés Ha 5%-osnál magasabb arányú biodízel-keverékeket használ, feltétlenül teljes Cat S·O·S olajelemzés program alkalmazása javasolt.

Táblázat 6
Biodízel-keverékek Cat kereskedelmi forgalomban kapható dízelmotorokhoz 
Biodízel-keverék alapja  Végső keverék  A keveréshez használt középfrakciós dízelüzemanyag 
Caterpillar biodízel specifikáció, "ASTM D6751" vagy "EN14214"  B20: "ASTM D7467", valamint 30 és 45 közötti "API" súly  Caterpillar középfrakciós dízelüzemanyagokkal kapcsolatos szabványa, "ASTM D975" vagy "EN590" 

Üzemanyag-adalékok

Számos különféle üzemanyag-adalék kapható. A Caterpillar általában nem ajánlja üzemanyag-adalékok használatát. További információkért forduljon Cat márkakereskedőjéhez.

Hűtőrendszer

------ FIGYELMEZTETÉS! ------

A hűtőrendszer nyomás alatt működik, a nyomását pedig a nyomásfedél szabályozza. Üzemmeleg rendszernél a fedelet eltávolítva forró hűtőfolyadék és gőz csaphat ki, ami súlyos égési sérüléseket okozhat.

A nyomásfedél eltávolítása előtt hagyja lehűlni a rendszert. Használjon vastag rongyot, és először lassan, csak az első ütközésig fordítsa el a nyomásfedelet, hogy a nyomás távozhasson, csak ezután vegye le a nyomásfedelet.

Kerülje az érintkezést a hűtőfolyadékkal.



FIGYELMEZTETÉS

Sohase töltsön hozzá hűtőfolyadékot túlmelegedett motorhoz. Ilyenkor a motor károsodhat. Előbb hagyja a motort lehűlni.



FIGYELMEZTETÉS

Ha a motort olyan helyen tárolják, illetve olyan helyre szállítják, ahol a hőmérséklet fagypont alatt van, gondoskodni kell a hűtőrendszer védelméről a legalacsonyabb környezeti hőmérsékletnek megfelelően, vagy teljesen le kell ereszteni a hűtőrendszert, hogy a fagyott hűtőfolyadék ne okozhasson kárt.


A motort csak akkor szabad működtetni, ha annak hűtőrendszerében vízhőmérséklet-szabályozó van. A motor hűtőfolyadékát a vízhőmérséklet-szabályozók tartják a megfelelő üzemi hőmérsékleten. Vízhőmérséklet-szabályozók nélkül meghibásodhat a hűtőrendszer.

Hűtőfolyadékra vonatkozó ajánlások

Megjegyzés Víz, illetve a víz bekeverve kiegészítő hűtőfolyadék-adalékanyaggal (SCA) nem minősül jóváhagyott hűtőfolyadéknak.

A tőkesúly (keel) hűtés vagy hűtőköpenyes hűtés a motor és a töltőlevegő zárt rendszerű hűtése. A motor védelme érdekében a motor és a töltőlevegő hűtőkörénél is fagyállókeveréket kell használni.

  • 20%-os glikol keverék −7° C (19.4° F) hőmérsékletig nyújt védelmet

  • 50%-os glikol keverék −37° C (−34.6° F) hőmérsékletig nyújt védelmet

A Caterpillar glikol keverékek használatát ajánlja. Az ajánlás figyelmen kívül hagyása miatt a belső alkatrészek károsodhatnak.

Táblázat 7
Javasolt hűtőfolyadékok Cat dízelmotorokban való használatra(1)  
Ajánlások  Termék  Üzemidő(2)(3)(4)  Kötelező karbantartás 
Javasolt  Cat ELC (Cat hosszú élettartamú hűtőfolyadék)  12000 üzemóra vagy 6 év  6000 üzemóra vagy az élettartam felének elteltével adjon hozzá Cat ELC Extender élettartam-növelő adalékot. 
Minimális követelmények  Cat EC-1 specifikáció és "ASTM D6210" és
egy monokarboxilsav és egy dikarboxilsav kombinációjára épülő Organikus adaléktechnológia (OAT)
foszfát-, borát- és szilikátmentes összetétel
Toliltriazol: jellemző minimális koncentrációja 900 ppm (mg/kg)
Nitrit: jellemző minimális koncentrációja új hűtőfolyadékban 500 ppm (mg/kg) 
6000 óra vagy 6 év  3000 üzemóra vagy az élettartam felének elteltével adjon hozzá élettartam-növelő adalékot. 
Elfogadható  Cat DEAC (dízelmotor fagyálló/hűtőfolyadék)  3000 üzemóra vagy 3 év  SCA (hűtőfolyadék-adalékanyag) karbantartási időközönként 
A teljesen összeállított, nagy teljesítményű, kereskedelmi forgalomban kapható hűtőfolyadékokkal szembeni követelmények  "ASTM D6210" és
Nitrit (NO2) koncentrációja: legalább 1200 ppm (1198 mg/l) és legfeljebb 2400 ppm (2397 mg/l)
Szilícium-koncentráció: minimum 100 ppm (mg/kg) és maximum 275 ppm (mg/kg)  
3000 üzemóra vagy 2 év  SCA karbantartási időközönként 
A kereskedelmi forgalomban kapható, SCA hozzáadását igénylő hűtőfolyadékokkal szembeni minimális követelmények  "ASTM D4985" és (1)
Nitrit (NO2) koncentrációja: legalább 1200 ppm (1198 mg/l) és legfeljebb 2400 ppm (2397 mg/l)
Szilícium-koncentráció: minimum 100 ppm (mg/kg) és maximum 275 ppm (mg/kg)  
3000 üzemóra vagy 1 év  SCA az első betöltésnél és SCA karbantartási időközönként 
(1) Az elfogadható minimális hűtőfolyadék-koncentráció 20% glikolbázisú hűtőfolyadék-mennyiség tiszta vízben.
(2) Új hűtőfolyadékok 50 térfogatszázalékra hígítva. Azokat a hűtőfolyadékokat, amelyeket a gyártási helyen hígítanak, olyan minőségű vízzel kell hígítani, amely megfelel a Reagens 4 ("ASTM D1193") követelményeknek.
(3) Az üzem során ügyeljen a hűtőfolyadék megfelelő szintjének fenntartására.
(4) Az üzemidővel végzett számítások során a leghamarabb előforduló időközt vegye alapult. Ezek a hűtőfolyadék-csereintervallumok csak akkor érhetők el, ha minden évben elvégzik az S·O·S szolgáltatások 2. szintű hűtőfolyadék-mintavételét és -elemzését.


FIGYELMEZTETÉS

Csak jóváhagyott típusú kiegészítő hűtőfolyadék-adalékokat (SCA) és élettartam-növelő adalékokat használjon.

A hagyományos hűtőfolyadékok élettartamuk során rendszeresen igénylik kiegészítő hűtőadalék (SCA) karbantartási célú hozzáadását. Csak olyan kiegészítő hűtőadalékot (SCA) adjon a hűtőfolyadékhoz, amelynek használatát a hűtőfolyadék gyártója kifejezetten jóváhagyta. A hűtőfolyadék gyártójának felelőssége a megfelelőség és az elfogadható teljesítmény biztosítása.

Az EC-1 típusú hűtőfolyadékok elvárt teljesítménye csak akkor biztosítható, ha a hűtőfolyadék élettartamának felénél egyszer adagolnak hozzá karbantartási célú élettartam-növelő adalékot. Ne adjon élettartam-növelő adalékot a hűtőfolyadékhoz abban az esetben, ha a hűtőfolyadék gyártója nem hagyta kifejezetten jóvá az adott adalék hűtőfolyadékkal való használatát. A hűtőfolyadék gyártójának felelőssége a megfelelőség és az elfogadható teljesítmény biztosítása.

Ha ezeket az ajánlásokat nem tartja be, csökkenhet a hűtőrendszer alkotóelemeinek élettartama.


A Cat hosszú élettartamú hűtőfolyadék (ELC) a hagyományos hűtőfolyadékokban újrahasznosítható.

Különböző hűtőfolyadék-koncentrációk fagyállósága

Táblázat 8
Különböző fagyálló-koncentrációk fagyállósága(1) 
Védelem:  Koncentráció 
−15 °C (5 °F)  30% glikol
70% víz 
−24 °C (−12 °F)  40% glikol
60% víz 
−37 °C (−34 °F)  50% glikol
50% víz 
−52 °C (−62 °F)  60% glikol
40% víz 
(1) Etilén-glikol alapú fagyálló.

S·O·S szolgáltatások, hűtőfolyadék-elemzés

A motor hűtőfolyadékának tesztelése azért fontos, mert így biztosítható, hogy a motor védve legyen a belső kavitációtól és a korróziótól. Az elemzés azt is teszteli, hogy a hűtőfolyadék megvédi-e a motort a forrástól és a fagyástól. Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzést elvégeztetheti a Cat márkakereskedőnél. A hűtőfolyadék és a hűtőrendszer állapotellenőrzésének legmegfelelőbb módja a Cat S·O·S hűtőfolyadék-elemzés elvégzése. Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzés egy rendszeres időközönként elvégzett mintavételeken alapuló elemzési program.

Táblázat 9
Javasolt időközök 
Hűtőfolyadék típusa  1. szint  2. szint 
Cat DEAC
Hagyományos nagy teljesítményű hűtőfolyadékok 
250 óránként  évente(1) 
Cat ELC
Kereskedelmi forgalomban kapható EC-1 hűtőfolyadékok 
választható  évente(1) 
(1) Ha bármilyen hibát gyanít vagy azonosít, a 2. szintű hűtőfolyadék-elemzést hamarabb kell elvégezni.

Megjegyzés Ellenőrizze a hagyományos hűtőfolyadék kiegészítő hűtőadalékát (SCA - Supplemental Coolant Additive) minden olajcserénél vagy 250 óránként. Ezt az ellenőrzést az előbb bekövetkező alkalommal végezze el.

S·O·S szolgáltatások, hűtőfolyadék-elemzés (1. szint)

A hűtőfolyadék-elemzés (1. szint) a hűtőfolyadék tulajdonságainak tesztelése.

A teszt a hűtőfolyadék alábbi jellemzőire terjed ki:

  • glikolkoncentráció a fagyás és forrás elleni védelemhez

  • erózió és korrózió elleni védelem

  • pH

  • vezetőképesség

  • szemrevételezéses vizsgálat

  • szagelemzés

A vizsgálat eredményeiről jelentés készül, amelynek alapján megfelelő ajánlások születnek.

S·O·S szolgáltatások, hűtőfolyadék-elemzés (2. szint)

A hűtőfolyadék-elemzés (2. szint) a hűtőfolyadék átfogó vegyi kiértékelése. Ez az elemzés a hűtőrendszer általános állapotáról is képet ad.

Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzés (2. szint) az alábbiakat foglalja magában:

  • teljes hűtőfolyadék-elemzés (1. szint)

  • fémkorrózió és szennyeződések azonosítása

  • a korróziót okozó szennyeződések lerakódásának azonosítása

  • a pehelyképzést okozó szennyeződések lerakódásának azonosítása

  • az elektrolízis lehetőségének meghatározása a motor hűtőrendszerében

A vizsgálat eredményeiről jelentés készül, amelynek alapján megfelelő ajánlások születnek.

Az S·O·S hűtőfolyadék-elemzéssel kapcsolatos további információkért forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

Kenőzsír

Mielőtt bármely alkalmazási területhez kiválasztanak egy kenőanyagot, meg kell határozni a teljesítménykövetelményeket. Tanulmányozza a berendezés gyártójának kenőanyagra vonatkozó ajánlásait arra az esetre, amikor a berendezést a várható körülmények között üzemeltetik. Ezután szerezze be Cat márkakereskedőjétől a kenőanyagok listáját, és tanulmányozza azt a következő, kapcsolódó jellemzőkkel együtt.

  • Teljesítményre vonatkozó műszaki adatok

  • Rendelkezésre álló kiszerelési méretek

  • Cikkszámok

Egyes kenőanyagok kémiailag nem kompatibilisek. Kérjen tanácsot a forgalmazójától, hogy két vagy több kenőanyag kompatibilis-e.

Ürítse le a kenőanyagot a csatlakozásokból a következő esetekben:

  • egy adott típusú kenőanyagról egy másik típusra térnek át

  • a jelenlegi forgalmazójukat másikra cserélik

Megjegyzés Az összes Cat márkájú kenőanyag kompatibilis egymással.

Megjegyzés A motor kenésére vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban lásd: Külön kiadvány, SEBU6251, "Caterpillar Commercial Diesel Engine Fluids Recommendations".

Caterpillar Information System:

C9.3 Marine Engines Fuel Injector
G3612 and G3616 Engines Air Inlet Choke - Disassemble
G3500H 60Hz Generator Sets Product Description
C9.3 Marine Engines Air Starting Motor
C7.1 Engines Valve Position - Test
C18 Generator Set Safety Messages
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine System Overview
C8.7 and C12.9 Marine Engines Sensor Signal (Analog, Passive) - Test
794 AC Off-Highway Truck Engine Supplement Engine Trunnion - Remove and Install
G3612 and G3616 Engines Air Inlet Choke - Remove and Install
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Electronic Service Tools
C8.7 and C12.9 Marine Engines Electrical Power Supply - Test
3516C Marine Engines Crankshaft Main Bearings - Remove and Install
C2.2 Engines for Caterpillar Built Machines Crankcase Breather - Remove and Install
C7.1 Engines Service Tool Features
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Electrical Connectors
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Configuration Parameters
G3612 and G3616 Engines Air Inlet Choke - Assemble
C9.3 Marine Auxiliary and Generator Set Engine Acceleration Is Poor or Throttle Response Is Poor
3516C Marine Engines Pistons and Connecting Rods - Remove and Install
2015/05/01 New Fuel Lines Groups Are Used on Certain C18 Marine Engines with SCAC {1274}
2015/06/05 New Fuel Injectors Are Used On Certain Tier 4 C9.3 Machine Engines {1254, 1290}
3516C Marine Engines Cylinder Liner - Remove and Install
C2.2 Engines for Caterpillar Built Machines Fuel Injection Timing - Check
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.