303.5E2, 304E2, 305.5E2 and 305E2 Mini Hydraulic Excavators Caterpillar


Regulatory Information (Japan)

Usage:

303.5E2 CR AC5

A munkagép működtetéséhez szükséges képesítések

A munkagép működtetéséhez az alábbi képesítések megszerzésére van szükség:

Kotrás és rakodás

Építőipari gépek (talajkiegyenlítés, kirakodás, berakodás és árokásás) működtetéséhez szükséges képesítést nyújtó tanfolyam elvégzése. (Az ipari munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvénynek megfelelő képesítés)

Bontás

Építőipari gépek (bontás) működtetéséhez szükséges képesítést nyújtó tanfolyam elvégzése. (Az ipari munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvénynek megfelelő képesítés)

Bányászati munkák

A munkavédelmi képesítést adó tanfolyam elvégzését követően a Bányabiztonsági Hivatal igazgatója vagy igazgatóhelyettese által kiadott tanúsítvány. (A bányászati munkavédelemmel kapcsolatos törvénynek megfelelő képesítés)

Kampóval felszerelt kanál rögzítése a darura

Darura történő rögzítéssel kapcsolatos különleges tanfolyam elvégzése a daruk használatához (1 tonna alatti súlyokhoz). (Az ipari munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvénynek megfelelő képesítés)

Pótkocsin történő szállítás

Ezt a gépet alapvetően pótkocsin kell szállítani. A kézikönyvben ismertetett műszaki adatoknak megfelelően válassza ki a munkagép súlyának és méreteinek leginkább megfelelő pótkocsit. Vegye figyelembe, hogy a különböző szerelékektől függően a munkagép súlya és szállítási méretei különbözőek lehetnek.

  • Nehéz tárgyak szállításakor tartsa be a vonatkozó jogszabályokat. Ezen jogszabályok közé tartoznak a közúti közlekedési szabályai, a közutakra vonatkozó szabályok, a közúti szállítójárművekre vonatkozó szabályok és a járművekre vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatos szabályok.

  • A szállítás lebonyolításának sikeressége érdekében tájékozódjon a szállítási útvonalak szélességéről, a közúti/vasúti hidak talajtól mért szabad magasságáról, a súlykorlátozásokról stb.

Feltöltés



Illusztráció 1g02698738

  • Legfeljebb 3.8 m (12 ft 6 inch)

  • Legfeljebb 2.5 m (8 ft 2 inch)(biztonsági szabvány)

  • Legfeljebb 2.5 m (8 ft 2 inch) (járművekre vonatkozó korlátozási előírások)

  • Kiálló elemekkel rendelkező gépet szállítani tilos. (Közúti forgalom előírásaira vonatkozó kormányrendelet)

A szállítási súlyokat és méreteket a járművekre vonatkozó korlátozási előírások tartalmazzák. Ha a tényleges súly/méret meghaladja a korlátozásban előírt mértéket, akkor az illetékes kormányzati hivatalba kell benyújtani a korlátozást feloldó kérelmet. További részletekért forduljon a Cat márkakereskedőhöz.

Táblázat 1
Teljes hossz  Legfeljebb 12 m (39 ft 4 inch) 
Teljes szélesség (A)  Legfeljebb 2.5 m (8 ft 2 inch) 
Teljes magasság (B)  Legfeljebb 3.8 m (12 ft 6 inch) pótkocsin elhelyezve. 
Teljes súly  20 – 25 tonna (függ az úttól, tengelytől és a jármű hosszától) 

Építőipari berendezések használata és szabályozási törvények, előírások


FIGYELMEZTETÉS

Számos törvény és szabályozás (pl. ipari munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvények) van érvényben, amelyek az építőipari berendezéseken és azok környezetében biztosítják a biztonságos, kényelmes munkavégzést. Gondoskodjon ezek betartásáról.



FIGYELMEZTETÉS

Ezen kézikönyvben a munkagép használatára, felülvizsgálatára, karbantartására és biztonságára vonatkozó figyelmeztetések csak azokra az esetekre alkalmazandók, melyekre a munkagépet használják. A kézikönyv nem képes minden felhasználási lehetőséget ismertetni. Ebből kifolyólag a kézikönyv tartalma nem feltétlenül említi meg az összes lehetséges felhasználási lehetőséget. Körültekintően fordítson figyelmet a kézikönyvben nem tárgyalt eseményekre is, és a személyi sérülések, valamint a munkagép károsodásának megelőzése érdekében a munkavégzés megkezdése előtt biztosítsa a megfelelő biztonságot.


Gépkezelők képesítése

Az építőipari berendezések működtetésére csak az alábbi, törvényileg elismert engedélyek valamelyikével rendelkező személyek jogosultak.

Megjegyzés Azok a munkaadók, akik képesítéssel nem rendelkező személyek számára lehetővé teszik a munkagép használatát, legfeljebb 6 hónapos börtönbüntetéssel vagy legfeljebb 500000 japán jennek megfelelő pénzbüntetéssel sújthatók. A képesítéssel nem rendelkező gépkezelők is legfeljebb 500000 japán jennek megfelelő pénzbüntetéssel sújthatók.

  • Elismert oktatási intézményben, jármű-típusú építőipari berendezések használatára vonatkozó képesítést megszerző személyek.

  • Az Építőipari törvény által előírt építőipari berendezésekre és technológiákra vonatkozó szakvizsgát (1–3 típus) sikeresen elvégző személyek.

  • A Szakképesítést tárgyaló törvény szerint meghatározott, építőipari berendezések használatára vonatkozó képesítést megszerző személyek.

  • A 3 tonnánál kisebb súlyú berendezések használatára vonatkozó különleges képzést (szabályok és képesítések), elismert oktatási intézményben megszerző személyek.

  • A személyautó vezetésére vonatkozó jogosítvánnyal rendelkező gépkezelőknek nem szükséges megszerezniük az építőipari berendezések használatára vonatkozó képesítést a berendezésnek a Közúti forgalom előírásainak megfelelő közúti használatára. Azonban, a gépkezelőnek el kell végeznie a tanfolyamot, ha a berendezést közúton hó eltakarítására vagy árokásásra használja.

  • A gépkezelőnek a Bányászati munkavédelemmel kapcsolatos törvénynek megfelelő képesítéssel kell rendelkeznie, ha az építőipari berendezést bányában használja.

Képesítések megszerzése

Az egyéb képesítések mellett a vállalat lehetővé teszi az építőipari munkagépek használatával kapcsolatos tanfolyam elvégzését is. További részletekért forduljon a vállalat legközelebbi márkakereskedőjéhez.

A munkagép működtetéséhez szükséges képesítésekkel kapcsolatban olvassa el a kézikönyv végén található, az építőipari munkagépekre vonatkozó előírásokat is.

Támogatási rendszer

A kis és közepes méretű építőipari vállalkozások jogosultak az oktatás és a bérek egy részének támogatásának igénylésére, ha alkalmazottai a tanfolyamon a meglévő képesítéseik továbbfejlesztése érdekében vesznek részt.

Építőipari berendezések használata és szabályozási törvények, előírások


FIGYELMEZTETÉS

Járműtípusú építőipari berendezések (talajkiegyenlítés, szállítás, rakodás, kotrás) működtetésére vonatkozó képzéssel kapcsolatos tudnivalók

Az ipari munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvény a 3 tonnánál nehezebb építőipari berendezések kezelői számára előírja a használati képesítést nyújtó tanfolyam elvégzését igazoló tanúsítvány megszerzését. A területileg illetékes munkaügyi hivatal igazgatója által jóváhagyott és hitelesített vállalatként kínálunk jármű-típusú építőipari berendezésekre vonatkozó oktatásokat és egyéb tanfolyamokat.


Rendszeres felülvizsgálat előírása

A rendszeres felülvizsgálat szabályai

A munkaadónak az Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium rendelkezéseinek megfelelően rendszeresen önellenőrzést kell végeznie. A munkaadó köteles megőrizni ezek eredményét az építőipari munkagépre vonatkozóan (pl. homlokrakodók, kanalas kotrógépek stb.) a minisztériumi előírásoknak megfelelően. (45. cikkely, Az ipari munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvény)

Az ipari munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos előírás

Rendszeres felülvizsgálat, 167. cikkely

(1) A munkaadónak jármű-típusú építőipari berendezések esetén évente az alábbiak tekintetében el kell végeznie a rendszeres felülvizsgálatot. Azonban ez nem vonatkozik az olyan jármű-típusú építőipari berendezésekre, amelyeket 1 évnél hosszabb ideig nem használtak.

(2) A munkaadónak az előző bekezdésben leírtaknak megfelelő jármű-típusú építőipari berendezések esetén a használat folytatása előtt el kell végeznie az építőipari berendezés alkatrészeinek felülvizsgálatát.

Rendszeres felülvizsgálat, 168. cikkely

(1) A munkaadónak jármű-típusú építőipari berendezések esetén havonta az alábbiak tekintetében el kell végeznie a rendszeres felülvizsgálatot. Azonban ez nem vonatkozik az olyan jármű-típusú építőipari berendezésekre, amelyeket 1 hónapnál hosszabb ideig nem használtak.

  • (i) Rendellenességek a fék, a tengelykapcsoló, a vezérlőeszköz és a munkaeszközök területén.

  • (ii) Sérült kábel, kötél és lánc

  • (iii) Sérült kanál, puttony stb.

(2) A munkaadónak az előző bekezdésben leírtaknak megfelelő jármű-típusú építőipari berendezések esetén a használat folytatása előtt el kell végeznie a bekezdésben felsorolt alkatrészek felülvizsgálatát.

Rendszeres felülvizsgálatok rögzítése, 169. cikkely

A munkaadónak az előző két bekezdésben leírt felülvizsgálatok elvégzését követően az eredményeket rögzítenie kell és azokat 3 évig meg kell őriznie.

Meghatározott felülvizsgálat, 169-2. cikkely

A jármű-típusú építőipari munkagéphez tartozó meghatározott felülvizsgálat a berendezés felülvizsgálatát jelenti (lásd: 167. cikkely) és azt képzett szakembernek kell elvégeznie. A jármű-típusú építőipari munkagépre vonatkozó meghatározott felülvizsgálat elvégzését követően a munkaadónak az adott munkagépen jól látható helyen el kell helyeznie egy matricát, amely feltünteti az adott munkagép felülvizsgálatának évét és hónapját.

  • A Caterpillar Japan regisztrált felülvizsgálati intézményként felülvizsgálati támogatási programmal rendelkezik. A belső felülvizsgálókkal nem rendelkező vagy a meghatározott felülvizsgálathoz szükséges idővel nem rendelkező ügyfeleink részére szakképzett munkatársakkal és megfelelő berendezésekkel rendelkezünk. További részletekért forduljon a helyi Cat márkakereskedőhöz.

  • A feljegyzések tárolására szolgáló Karbantartási és felülvizsgálati könyv beszerezhető a Caterpillar Japan vállalattól.

  • Büntetés: Az a munkaadó, aki nem végzi el a felülvizsgálatokat és azok eredményeit nem rögzíti, legfeljebb 500000 japán jennek megfelelő büntetésre számíthat.

A 170. cikkely végrehajtása előtt ellenőrzendők

A jármű-típusú építőipari berendezéssel történő napi munkavégzés megkezdése előtt a munkaadónak ellenőriznie kell a fékeket és a tengelykapcsolót.

Egyéb előírások

A berendezések használatához és felülvizsgálatához szükséges képesítésen kívül Az ipari munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvény az alábbi kötelezettségeket írja elő:

  • Az új alkalmazottak és ügyfélkapcsolati munkatársak egészségvédelmi és munkavédelmi oktatása.

  • Munkavezető és munkafelügyelő kijelölése, valamint a munkavédelmi és egészségvédelmi rendszer kiépítése.

  • A munkaterület biztonságának érdekében a munkaterületen érvényes utasítási rend ismertetése, kommunikációs és jelzési szabályok ismertetése, a munkagép útvonalának, a sebességhatároknak, a korlátozott területek jelzéseinek stb. ismertetése.

Az ipari munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvény a berendezés mechanikai felépítésével és kölcsönzésével kapcsolatban is megfogalmaz kötelezettségeket.

A biztonság mindennél fontosabb. A vonatkozó jogszabályok és a kézikönyv előírásainak (különös tekintettel a biztonságra vonatkozó részekre) betartásával teremtsen olyan munkakörülményeket, ahol nem fordulnak elő sérülések.

Építőipari berendezések és környezetvédelmi előírások

Fluor-szénhidrogének kibocsátásának tiltása és visszanyerésének kötelezettsége

Fluor-szénvegyületek visszanyerésére és megsemmisítésére vonatkozó törvény (hatálybalépés dátuma: 2015. április 1.)

A hűtőgépekben és légkondicionáló berendezésekben használt fluor-szénvegyületek légkörbe való kiengedése környezetkárosító hatásként roncsolja az ózonréteget, valamint felgyorsítja az üvegházhatást. A globális környezet védelme érdekében, ha légkondicionáló berendezésekkel dolgozik, tartsa be a törvény által meghatározott alábbi előírásokat.

  1. 1. A készülékekben található hűtőközeget ne engedje ki a légkörbe.

  2. 2. A készülék hulladékként való elhelyezésekor fejtse le a hűtőközeget.

Megjegyzés A törvényt megsértők legfeljebb egy éves börtönbüntetésre és 500000 japán jennek megfelelő pénzbírságra számíthatnak.

Amikor feltöltést kell végeznie, hűtőközeget kell lefejtenie, vagy tokba töltött hűtőközeggel felszerelt terméket kell hulladékként elhelyeznie, kérje egy olyan feltöltő-lefejtő szakember segítségét, aki a helyi önkormányzati hivatalnál "1. osztályú feltöltő-lefejtő szakemberként" van nyilvántartásba véve. Ezután végezze el a légkondicionáló egyszerű vizsgálatát, és tegye el az erre vonatkozó dokumentumokat.

Az 1. osztályhoz besorolt, 2015. október 1. után értékesített termékek esetében egy címke jelzi a vezetőfülke belsejében a hűtőközeg típusát és mennyiségét, a GWP-t (Global Warming Potential, globális felmelegedési potenciál) és az alkalmazandó óvintézkedéseket. (Lásd a fluor-szénvegyületekre vonatkozó címkét az OMM [Operation and Maintenance Manual, használati és karbantartási kézikönyv] biztonságra vonatkozó szakaszában.)

Általános tulajdonjog-átruházási tanúsítvány

Tisztelt Vásárlók!

Japán Építőipari Berendezéseket Gyártók Társasága

Általános tulajdonjog-átruházási tanúsítvány

Kiadta a Japán Építőipari Berendezéseket Gyártók Társasága

A Japán Építőipari Berendezéseket Gyártók Társasága által kiadott általános átruházási tanúsítvány azt tanúsítja, hogy ki az Ön berendezésének a tulajdonosa. Nyújtson be hozzánk kérvényt, hogy kiadjuk a tulajdonjog átruházását bizonyító tanúsítványt.

Az építőipari gépek kereskedelmi tulajdonjog-átruházása általában hosszú távú részletfizetési rendszer formájában történik, ahol az értékesített berendezés tulajdonjoga mindaddig az eladó tulajdonában marad, amíg a vevő teljes egészében ki nem fizeti a berendezés vételárát.

Néhány építőipari berendezés tulajdonjoga igazolható a jármű felülvizsgálati tanúsítványával is, de a legtöbb berendezés esetében ezt a tanúsítványt nem adják ki. Ezért a vevőnek be kell mutatnia az eladott berendezés tulajdonjogát igazoló harmadik felet is.

A Japán Építőipari Berendezéseket Gyártók Társasága 1971-ben az építőipari berendezések kereskedelmének normalizálása érdekében elindította az általános átruházási tanúsítványok rendszerét és létrehozta a tulajdonjog-átruházás üzleti eljárását. Kérjük, ezen rendszer céljának megértését, és kérje a tulajdonjog-átruházás tanúsítványát az eladótól.

  1. Az Általános tulajdonjog-átruházási tanúsítvány ismertetése

    1. A Japán Építőipari Berendezéseket Gyártók Társasága (a továbbiakban: CEMA) meghatározta az általános tulajdonjog-átruházási tanúsítvány (a továbbiakban: tulajdonjog-átruházási tanúsítvány) formáját és előírásait, és azon CEMA-tagokat, akik kiadják a tulajdonjog-átruházási tanúsítványt. A tulajdonjog-átruházási tanúsítvány igazolja a berendezés tulajdonjogát.

  2. A kibocsátás célja

    1. A tulajdonjog-átruházási tanúsítvány kiadásának célja a berendezés tulajdonjogának tisztázása és az olyan esetek elkerülése, mint pl. a lopott berendezések eladása és a hamisítás.

  3. Kibocsátó

    1. A tulajdonjog-átruházási tanúsítványt olyan forgalmazó (elsődleges átruházó) adja ki, aki új építőipari berendezéseket értékesít, és rendelkezik a CEMA meghatalmazásával.

  4. Alkalmasság

    1. A tulajdonjog-átruházási tanúsítványt olyan berendezés számára adják ki, amelyet egy CEMA-tag értékesített és azt a CEMA építőipari berendezésként határozott meg.

  5. Kibocsátás

    1. A tulajdonjog-átruházási tanúsítványt a vevő kérésére közvetlenül a vevőnek adják ki, amikor a vevő a kibocsátótól a berendezést megvásárolja.

    2. A tulajdonjog-átruházási tanúsítvány nem adható ki olyan berendezés számára, amelyet legalább 10 évvel ezelőtt újként értékesítettek.

    3. A tulajdonjog-átruházási tanúsítvány nem alkalmas a jármű felülvizsgálati tanúsítványának a helyettesítésére.

  6. Újbóli kibocsátás tiltása

    1. A tulajdonjog-átruházási tanúsítványt biztonságos helyen kell őrizni, mert annak újbóli kibocsátása semmilyen körülmények között sem lehetséges.

  7. Ha a tulajdonjog-átruházási tanúsítvány betelik

    1. A tanúsítványhoz mellékelt külön oldalak abban az esetben tekinthetők érvényesnek, ha azok két oldal találkozásánál vannak becsatolva és a kibocsátó pecsétjével vannak megjelölve.

A rendszerre vonatkozó további tudnivalókkal kapcsolatban forduljon a CEMA tagságához tartozó vállalatokhoz vagy forgalmazókhoz.

Foglalkozás közben alkalmazandó munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvény

Foglalkozás közben alkalmazandó munkavédelemmel és egészségvédelemmel kapcsolatos törvény 164. cikkelye (kivonat) (Fő alkalmazási területtől eltérő használatra vonatkozó korlátozás)

164. cikkely

A jármű-típusú építőipari munkagépeket a gépkezelő nem használhatja az adott építőipari munkagép fő alkalmazási területétől eltérő célra, mint például: terhek felemelése hidraulikus kotrógéppel vagy munkások felemelése/leengedése a markolókanállal.

[2] Az előző rendelkezés nem alkalmazandó az alábbi esetek egyikében sem:

  1. Teher emelése során az alábbiak valamelyike alkalmazható.

    1. A munka jellegéből kifolyólag vagy a biztonságos munkavégzés érdekében elkerülhetetlen.

    2. Ha olyan szerelékekkel dolgozik, mint pl. a fém kampók, kengyel, stb., vagy a daru, illetve a kanál emelőként való használatához az alábbiakat alkalmazza.

      • A tehernek megfelelő, azt elviselő erő biztosítása.

      • A felemelt teher nem esik a használt berendezésre, mert azt egy rögzítő eszközzel megfelelően biztosították stb.

      • A teher nem szabadul el a szerelékről.

  2. A terhek felemelésétől eltérő munka során nem veszélyezteti semmi a dolgozókat.

[3] A gépkezelőnek az alábbi intézkedéseket kell tennie a terhek emelése során a következő elemekre vonatkozóan: 1.a és 1.b a fenti 1. lépésnek megfelelően. A következő veszélyek megelőzése érdekében: a munkások érintkezése a felemelt teherrel, a felemelt teher leesése vagy a járműtípusú építőipari munkagépek felborulása vagy leesése.

  1. Jelöljön ki egy személyt a jelzések kiadására, valamint hozzon létre állandó jelzéseket, melyet a teher emelése során alkalmaz, és ezeket használja is.

  2. Munkavégzés vízszintes talajon.

  3. Ne engedjen munkásokat olyan területre, ahol a teher vagy a felemelt teher veszélyt jelenthet számukra.

[4] Ne végezzen olyan munkát, amely a megengedett névleges terhelésnél nagyobb terhelést jelent a jármű-típusú építőipari munkagép felépítésére vagy anyagára vonatkozóan.

[5] Drótkötéllel történő rögzítés esetén olyan drótkötelet használjon, amelynek tulajdonságai megfelelnek az alábbiaknak:

  • Biztonsági tényezője legalább 6-os. (A biztonsági tényezőnek a Daruk használata esetén alkalmazandó biztonsági előírások 213. cikkelyének 2. bekezdésében leírtakkal azonosnak kell lennie (Munkaügyi Minisztérium rendelkezései, 34. cikkely, 1972) stb. A továbbiakban „Daruzási szabályok”)

  • A drótkötél esetén a szakadt szálak aránya (a bél kivételével) kevesebb, mint 10%.

  • Az átmérő méretének csökkenése a névleges átmérőhöz képest kevesebb, mint 7%.

  • A drótkötél nincs összecsomózódva.

  • A drótkötél nincs erősen benyomódva és nem korrodált.

[6] Ha emeléshez emelőláncot használ, a lánc minden tulajdonsága megfelel az alábbiaknak.

  • Biztonsági tényezője legalább 5-ös.

  • A megnyúlás az eredeti gyártási hosszhoz képest kevesebb, mint 5 %.

  • A láncszemek találkozásánál az átmérő az alkalmazott lánc gyártásakor mért átmérőhöz képest kevesebb, mint 10%-al csökkent.

  • Mentes a repedésektől.

[7] Ha az emeléshez nem drótkötelet vagy láncot használ, akkor az alkalmazott eszközön nem lehetnek komoly sérülések vagy korrodálódásra utaló nyomok.

Caterpillar Information System:

TA19 M4WD Agricultural Transmission Location of Hydraulic Components for Transmission System
C13, C15, and C18 Tier 4 Final Engines Water Pump
C9.3 Engines for Caterpillar Built Machines Water Lines
C27 Generator Set Electronic Modular Control Panel 4 (EMCP 4) - EMCP 4.3/4.4
3516C Generator Set Engines Sensor Supply - Test
2013/08/21 A New Oversized Cylinder Bore Liner Seal Insert Is Available for 3500 Engine Cylinder Block Salvage {1201, 7555}
TA19 M4WD Agricultural Transmission Location of Electronic Components for Transmission System
Checking the High-Pressure Relief Valve for Leakage on C6.6 and C4.4 Engines{1288} Checking the High-Pressure Relief Valve for Leakage on C6.6 and C4.4 Engines{1288}
CG137-08 and CG137-12 Industrial Engines Sensor Signal (Analog, Active) - Test
C27 and C32 Industrial Engines Auxiliary Drive (Front) - Assemble
C27 and C32 Industrial Engines Auxiliary Drive (Front) - Disassemble
3516C Generator Set Engines Sensor Signal (PWM) - Test
C15 Generator Set Refill Capacities
CG137-08 and CG137-12 Industrial Engines Sensor Signal (Analog, Passive) - Test
TA19 M4WD Agricultural Transmission Hydraulic System Schematic
TA19 M4WD Agricultural Transmission Transmission Clutches
C4.4 Engines for Caterpillar Built Machines Inlet Manifold Temperature Sensor
C4.4 Engines for Caterpillar Built Machines Boost Pressure Sensor
3516C Generator Set Engines Starting - Test
3406C Industrial Engine Reference Material
C4.4 Engines for Caterpillar Built Machines Coolant Temperature Sensor
CG137-08 and CG137-12 Industrial Engines Inlet Manifold Pressure - Test
854K Wheel Dozer, and 992K and 993K Wheel Loaders Monitoring System Wiring Harness (Open Circuit) - Test
854K Wheel Dozer, and 992K and 993K Wheel Loaders Monitoring System Wiring Harness (Short Circuit) - Test
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.