G3512 EPA Emergency and Non-Emergency Standby Generator Sets Caterpillar


Turbocharger - Inspect

Usage:

G3512 E26


ИЗВЕСТИЕ

Отказ на лагерите и уплътненията на турбокомпресора може да доведе до навлизане на големи количества масло през входния отвор за въздух и изпускателните системи. Загубата на смазочни материали за двигателя може да причини сериозни повреди на двигателя.

Незначителният теч в корпуса на турбокомпресора при продължителна работа на ниски обороти на празен ход не би трябвало да причинява проблеми, ако не е настъпил отказ на лагерите на турбокомпресора.

Когато отказът на лагерите на турбокомпресора се придружава от сериозно влошаване на работните характеристики на двигателя (дим от изпускателната система или повишени обороти на двигателя без натоварване), не продължавайте работа с двигателя, докато турбокомпресорът не бъде ремонтиран или сменен.


Препоръчва се периодична проверка и почистване на турбокомпресора. Замърсяването на колелата на турбината може да причини загуба на мощност на двигателя и общо намаляване на ефективността му.

При отказ на турбокомпресора по време на работа на двигателя, е възможно да възникне повреда в компресорното колело на на турбокомпресора и/или двигателя. Повреждането на компресорното колело на турбокомпресора може да позволи попадане на парченца от компресорното колело на турбокомпресора в двигателя. Това може да причини повреда на буталата, вентилите и цилиндровата глава.

Инспекционната проверка на турбокомпресора може да сведе до минимум непланираните престои. Освен това се намалява рискът от потенциално повреждане на други части на двигателя.

Бележка Компонентите на турбокомпресора изискват прецизно спазване на допустимите луфтове. Поради работата на високи обороти в минута сърцевината на турбокомпресора трябва да бъде балансирана.

Следните условия могат да причинят дисбаланс на турбокомпресора:

  • Натрупване на отлагания

  • Отчупване и/или отслояване на отлагания

Подхождайте внимателно, ако турбокомпресорът трябва да се извади за проверка. Не отчупвайте отлагания от колелото на турбината. Не се опитвайте да почиствате колелото на турбината. За информация относно демонтажа и монтажа вижте ръководството Разглобяване и сглобяване или се свържете със своя доставчик на Cat. За информация относно ремонта на турбокомпресора или смяната му се свържете със своя доставчик на Cat.

  1. Свалете изпускателната изходяща и входната смукателна тръби от турбокомпресора. Проверете визуално тръбите за наличие на масло.

  2. Завъртете на ръка колелото на компресора и колелото на турбината. Възелът трябва да се върти свободно. Проверете компресорното колело и колелото на турбината за следи от контакт с корпуса на турбокомпресора. Не трябва да има никакви видими следи от контакт на компресорното колело и колелото на турбината с корпуса на турбокомпресора. Турбокомпресорът трябва да бъде ремонтиран, ако има индикации за контакт между въртящото се колело на турбината или компресорното колело и корпуса на турбокомпресора.

  3. Проверете чистотата на компресорното колело. Ако е замърсена единствено страната откъм входа, значи през системата на въздушния филтър проникват замърсявания и/или влага. Ако бъде открито масло от обратната страна на колелото, съществува вероятност да има повредено маслено уплътнение на турбокомпресора.

    Присъствието на масло може да е резултат от продължителна работа при ниски обороти на празен ход. Наличието на масло може да е резултат и от запушване на входящия въздух (задръстени въздушни филтри). Това състояние причинява теч на масло през уплътнението на компресора на турбокомпресора.

    Ако се установи наличие на масло по компресорното колело, то това масло може да идва и масленото уплътнение. Ако се установи наличие на масло при входния отвор за въздух, то това масло може да идва от системата за положителна вентилация на картера.

    Бележка Възможно е по колелото на турбината да се натрупат отлагания от пепел и силикон. Колелото на турбината може да се дебалансира, когато отлаганията започнат да се отслояват. Касетата на турбокомпресора трябва да се подмени, ако възникне подобна ситуация. Отстраняването на отлагания от корпуса обаче не представлява риск. Отстраняването на отлагания предотвратява износването на лопатките на новото колело на турбината.

  4. Проверете колелото на турбината и дюзата за отлагания на пепел и силикон. Ако се установи наличие на отлагания с дебелина 1.6 mm (0.06 in) или ако турбината е в контакт с корпуса, турбокомпресорът трябва да се разглоби и почисти. Отстраняването на отлаганията може да е трудно.


    Илюстрация 1g01955362
    Аксиална хлабина

  5. Проверете за корозия и отлагания по отвора на корпуса на турбината.

    Бележка Аксиалната хлабина представлява свободното аксиално изместване на ротора. Роторът се премества напред и назад с приблизителна сила между 150 N (34 lb) и 200 N (45 lb). Толерансите са показани в таблица 1. Отклонението на измервателното устройство съответства на аксиалния луфт. Аксиалния луфт трябва да се измерва, след като групата на касетата е била извадена, но преди повторния й монтаж.

  6. Проверете аксиалната хлабина и радиалната хлабина.

    Таблица 1
    Аксиална хлабина(1) 
    турбокомпресор  Мин.  Макс. 
    0.12 mm (0.00472 in) 0.1524 mm (0.0060 in) 
    (1) Стойностите на хлабината важат за нови части и използвани части. Не се взема под внимание масленият филм. Стойностите в таблицата са валидни при околна температура от 20° C (68° F). При измерването на хлабините се отчитат производствените толеранси на приложимите компоненти.

  7. Почистете корпуса на компресора на турбокомпресора със стандартни разтворители и четка с меки косми.

  8. Прикрепете изпускателната изходяща и входната смукателна тръби към корпуса на турбокомпресора.

Caterpillar Information System:

G3512 EPA Emergency and Non-Emergency Standby Generator Sets Overhaul (Top End)
C175-20 Locomotive Engine Fuel Rail Pressure - Release
A New Damper Is Used on Certain 3512C International Maritime Organization (IMO) II Engines {1205} A New Damper Is Used on Certain 3512C International Maritime Organization (IMO) II Engines {1205}
G3512 EPA Emergency and Non-Emergency Standby Generator Sets Engine Operation
New Software Is Used on Certain 3500 Tier 3 Marine Engines {1920} New Software Is Used on Certain 3500 Tier 3 Marine Engines {1920}
HPU300 Hydraulic Power Pack Before Operation
DG30, DG50, DG60, DG80, DG100, DG125 and DG150 Generator Sets Refill Capacities
G3512 EPA Emergency and Non-Emergency Standby Generator Sets General Hazard Information
G3512 Generator Set Safety Messages
A New Thermostat Housing Bracket Is Used on Certain 3500 Marine Engines {1380, 1393} A New Thermostat Housing Bracket Is Used on Certain 3500 Marine Engines {1380, 1393}
HPU300 Hydraulic Power Pack Operation
DG30, DG50, DG60, DG80, DG100, DG125 and DG150 Generator Sets Product Storage
G3512 EPA Emergency and Non-Emergency Standby Generator Sets Engine Air Cleaner Service Indicator - Inspect
New Wheel Bearing Bolts are Now Used on Certain 777F and 777G Off-Highway Trucks {4006, 4008, 4051, 7551, 755R} New Wheel Bearing Bolts are Now Used on Certain 777F and 777G Off-Highway Trucks {4006, 4008, 4051, 7551, 755R}
C1.7 and C2.2 Industrial Engine Intake Manifold Air Temperature Is High
C9.3 Tier 4 Final Engines Cylinder Head Valves
G3512 EPA Emergency and Non-Emergency Standby Generator Sets Overhaul (In-Frame)
G3512 EPA Emergency and Non-Emergency Standby Generator Sets Overhaul (Major)
XQ570 Rental Generator Set Product Description
Energy Storage System Cell Additive - Replenish
C9.3 Tier 4 Final Engines Fuel Injection Pump
C9.3 Tier 4 Final Engines Cylinder Head
C175-20 Locomotive Engine Dosing Control System Operation
Well Stimulation Pumps General Hazard Information
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.