SR500 Generators Caterpillar


Voltage Regulators

Usage:

SR4B 1HN
S výjimkou generátorů provozovaných na ropných polích jsou všechny generátory Cat® vybaveny regulátory napětí. Regulátor napětí řídí výstupní napětí generátoru. Viz příslušný ceník, kde je uveden seznam dostupných možností IVR a CDVR pro generátory Cat®.

Na ilustracích 1 až 4 jsou vyobrazeny různé typy seřizovacích ovládacích prvků regulátorů napětí.

Regulátory VR3 a VR3F mají schopnost poklesu napětí (1). Regulátor VR4 nemá schopnost poklesu napětí. Regulátor VR4 není určen pro provoz s paralelním zapojením.

Regulátory VR3, VR3F a VR4 mají ovladač úrovně napětí (2).

Regulátory VR3 a VR4 mají schopnost zesílení napětí (3). Regulátor VR3F nemá schopnost zesílení napětí.

Pokles napětí při zatížení, úroveň napětí a zesílení napětí jsou řízeny víceotáčkovými potenciometry. Seřizovací šrouby na potenciometrech nemají pevný doraz. Jestliže potenciometr dosáhne konce rozsahu seřízení, aktivuje se rohatkové ústrojí. Aktivace rohatkového ústrojí je postřehnutelná prostřednictvím seřizovacího nástroje. Seřizovací šroub je možno otáčet za doraz potenciometru (určený okamžikem aktivace rohatkového ústrojí) bez další změny nastavení potenciometru.



Ilustrace 1g00626329
Seřizovací ovládací prvky regulátoru VR3
(1) Potenciometr k seřizování poklesu napětí při zatížení
(2) Potenciometr k seřizování úrovně napětí
(3) Potenciometr k seřizování zesílení napětí
(4) Pojistky


Ilustrace 2g00626331
Seřizovací ovládací prvky regulátoru VR3F
(1) Potenciometr k seřizování poklesu napětí při zatížení
(2) Potenciometr k seřizování úrovně napětí
(4) Pojistky


Ilustrace 3g00626398
Seřizovací ovládací prvky regulátoru VR4
(2) Potenciometr k seřizování úrovně napětí
(3) Potenciometr k seřizování zesílení napětí
(4) Pojistky


Ilustrace 4g00626333
Digitální regulátor napětí (DVR)
(5) Displej
(6) Funkční klávesa
(7) Klávesa posouvání zobrazení dolů
(8) Klávesa posouvání zobrazení nahoru
(9) Klávesnice
(10) Konektor J1
(11) Šroubové svorky

Digitální regulátor napětí (DVR) je regulátor napětí založený na mikroprocesoru. Parametry jsou přednastaveny ve výrobě nebo mohou být upraveny, aby vyhovovaly specifickým požadavkům pracoviště. Určité systémové parametry je také možno sledovat na displeji (5) regulátoru DVR. Klávesnice (9) se používá k přepínání informací zobrazovaných na displeji (5). Konektor J1 (10) se používá k připojení regulátoru DVR k osobnímu počítači. Šroubové svorky (11) se používají k připojování regulátoru DVR ke generátoru a k různým volitelným zařízením používaným zákazníkem.

Postup při seřizování regulátorů napětí

Regulátor VR3

Poznámka Regulátor VR3 je chráněn pojistkou nebo pojistkami. Regulátor VR3 je rovněž vybaven polovodičovou nadproudovou ochranou. Pokud se pojistka přeruší, obraťte se na prodejce společnosti Caterpillar.

  1. Odmontujte přístupový panel generátoru.

  2. Povolte pojistnou matici potenciometru (1) k seřizování poklesu napětí při zatížení. Odstraňte ochranný šroub z potenciometru (2) k seřizování úrovně napětí. Odstraňte ochranný šroub z potenciometru (3) k seřizování zesílení napětí.

  3. Otočte potenciometrem poklesu napětí (1) proti směru hodinových ručiček na nulový pokles. Utáhněte pojistnou matici. Potenciometr poklesu napětí (1) je umístěn vedle regulátoru.

  4. Odstraňte ochranný šroub z potenciometru (2) k seřizování úrovně napětí. Odstraňte ochranný šroub z potenciometru (3) k seřizování zesílení napětí.

  5. Otočte potenciometrem (3) k seřizování zesílení napětí proti směru hodinových ručiček do nulové polohy. Potom otočte potenciometrem zesílení napětí (3) na asi 1/4 celého rozsahu dráhy ve směru hodinových ručiček.

  6. Před spuštěním motoru proveďte jeho údržbu v potřebném rozsahu.

  7. Spusťte motor. Nechejte motor zahřát. Viz kapitola Bezpečnost , "spouštění motoru".

  8. Zvyšte otáčky motoru na plnou regulovanou jmenovitou hodnotu (vysoké volnoběžné otáčky).

  9. Sledujte hodnotu udávanou voltmetrem. Pokud není ukazováno požadované napětí, nastavte napětí bez zatížení pomocí potenciometru k seřizování úrovně napětí (2) nebo pomocí reostatu s nastavitelným napětím. Reostat s nastavitelným napětím je umístěn na ovládacím panelu.

  10. Zavřete jistič obvodu zátěže. Postupně zvyšujte zatížení na plnou úroveň.

  11. Pokud hodnota na voltmetru vzroste nad napětí bez zatížení z kroku 10, otočte potenciometrem zesílení napětí proti směru hodinových ručiček. Pokud se hodnota na voltmetru sníží, otočte potenciometrem zesílení napětí (3) ve směru hodinových ručiček.

  12. Uvolněte zátěž motoru. V případě potřeby nastavte potenciometr úrovně napětí (2) tak, abyste získali požadované napětí.

  13. Připojte zátěž. Sledujte hodnotu udávanou voltmetrem. Opakujte kroky 10 až 12, až dosáhnete shody mezi napětím bez zatížení a napětím při plném zatížení.

  14. Utáhněte pojistné matice. Namontujte ochranné šrouby na příslušné potenciometry. Namontujte přístupový panel generátoru. Zastavte generátor.

Regulátor VR3F

Poznámka Regulátor VR3F je chráněn pojistkou nebo pojistkami. Regulátor VR3F je rovněž vybaven polovodičovou nadproudovou ochranou. Pokud se pojistka přeruší, obraťte se na prodejce společnosti Caterpillar.

  1. Odmontujte přístupový panel generátoru.

  2. Povolte pojistnou matici potenciometru (1) k seřizování poklesu napětí při zatížení. Odstraňte ochranný šroub z potenciometru (2) k seřizování úrovně napětí.

  3. Otočte potenciometrem poklesu napětí (1) proti směru hodinových ručiček na nulový pokles. Utáhněte pojistnou matici. Potenciometr poklesu napětí (1) je umístěn vedle regulátoru.

  4. Před spuštěním motoru proveďte jeho údržbu v potřebném rozsahu.

  5. Spusťte motor. Nechejte motor zahřát. Viz kapitola Bezpečnost , "spouštění motoru".

  6. Zvyšte otáčky motoru na plnou regulovanou jmenovitou hodnotu (vysoké volnoběžné otáčky).

  7. Sledujte hodnotu udávanou voltmetrem. Pokud není ukazováno požadované napětí, nastavte napětí bez zatížení pomocí potenciometru k seřizování úrovně napětí (2) nebo pomocí reostatu s nastavitelným napětím. Reostat s nastavitelným napětím je umístěn na ovládacím panelu.

  8. Zavřete jistič obvodu zátěže. Postupně zvyšujte zatížení na plnou úroveň.

  9. Uvolněte zátěž motoru. V případě potřeby nastavte potenciometr úrovně napětí (2) tak, abyste získali požadované napětí.

  10. Připojte zátěž. Sledujte hodnotu udávanou voltmetrem. Opakujte kroky 8 a 9, až dosáhnete shody mezi napětím bez zatížení a napětím při plném zatížení.

  11. Utáhněte pojistné matice. Namontujte ochranné šrouby na příslušné potenciometry. Namontujte přístupový panel generátoru. Zastavte generátor.

Regulátor VR4

Poznámka Regulátor VR4 je chráněn pojistkou nebo pojistkami. Regulátor VR4 je rovněž vybaven polovodičovou nadproudovou ochranou. Pokud se vyměněná pojistka přeruší, obraťte se na prodejce společnosti Caterpillar.

  1. Odmontujte přístupový panel generátoru.

  2. Otočte potenciometrem zesílení napětí (3) proti směru hodinových ručiček na nulu. Potom otočte potenciometrem zesílení napětí (3) na asi 1/4 celého rozsahu dráhy ve směru hodinových ručiček.

  3. Před spuštěním motoru proveďte jeho údržbu v potřebném rozsahu.

  4. Spusťte motor. Nechejte motor zahřát. Viz kapitola Bezpečnost, " spouštění motoru".

  5. Zvyšte otáčky motoru na plnou regulovanou jmenovitou hodnotu (vysoké volnoběžné otáčky).

  6. Sledujte hodnotu udávanou voltmetrem. Pokud není ukazováno požadované napětí, nastavte napětí bez zatížení pomocí potenciometru k seřizování úrovně napětí (2) nebo pomocí reostatu s nastavitelným napětím. Reostat s nastavitelným napětím je umístěn na ovládacím panelu.

  7. Zavřete jistič obvodu zátěže. Postupně zvyšujte zatížení na plnou úroveň.

  8. Pokud hodnota na voltmetru vzroste nad napětí bez zatížení z kroku 7, otočte potenciometrem zesílení napětí (3) proti směru hodinových ručiček. Pokud se hodnota na voltmetru sníží, otočte potenciometrem zesílení napětí (3) mírně ve směru hodinových ručiček.

  9. Uvolněte zátěž motoru. V případě potřeby nastavte potenciometr úrovně napětí (2) tak, abyste získali požadované napětí.

  10. Připojte zátěž. Sledujte hodnotu udávanou voltmetrem. Opakujte kroky 7 až 9, než dosáhnete shody mezi napětím bez zatížení a napětím při plném zatížení.

  11. Utáhněte pojistné matice. Namontujte ochranné šrouby na příslušné potenciometry. Namontujte přístupový panel generátoru.

Digitální regulátor napětí (DVR)

Viz Specifikace, funkce systémů, testy a seřizování, S7NR5833, "Digitální regulátor napětí"

Digitální regulátor napětí (DVR) lze nastavit pro konkrétní aplikaci pomocí konfigurovaných parametrů. Parametry jsou přednastaveny ve výrobě. Abyste vyhověli specifickým požadavkům pracoviště, může být nutné parametry upravit. Regulátor DVR také zjišťuje závady. Je-li zjištěna závada, regulátor DVR nastaví odpovídající alarm nebo upozornění. Určité systémové parametry je také možno sledovat na displeji regulátoru DVR.

Displej (5) a klávesnice (9) se používají k výběru hodnot parametrů. Displej (5) a klávesnice (9) se používají také k úpravám hodnot parametrů, které řídí provoz digitálního regulátoru napětí. Displej (5) digitálního regulátoru napětí má čtyři číselná místa. Je-li jedním z těchto číselných míst dvojtečka, zobrazované číslo je kódem parametru. Jestliže displej neobsahuje dvojtečku, zobrazovaní číslo je hodnotou parametru. Přesnost hodnoty parametru udává desetinná tečka zobrazená na displeji.

Klávesnice (9) má tři klávesy. Seznam těchto kláves je uveden níže.

  • Funkční klávesa (6)

  • Klávesa k posouvání zobrazení dolů (7)

  • Klávesa k posouvání zobrazení nahoru (8)

Displej (5) má dva režimy. Těmito režimy jsou režim kódu parametru a režim hodnoty parametru. K přepínání mezi těmito dvěma režimy se používá funkční klávesa (6). Klávesa procházení dolů (7) a klávesa procházení nahoru (8) slouží ke změně hodnoty na displeji. Klávesa k posouvání zobrazení dolů sníží číslo parametru nebo sníží číslo hodnoty. Klávesa k posouvání zobrazení nahoru zvýší číslo parametru nebo zvýší číslo hodnoty.

Tabulka 1
Kód parametru  Hodnota parametru 
:01  0480 
0481
0482
0483
:02  0001 
0002
0003
0004
:03  0004 
0003
0002
:04  0100 
0099
0100
0101

Ovládání displeje (5) a klávesnice (9) je uvedeno v tabulce 1. Stisknutím funkční klávesy (6) se přepíná zobrazení na displeji mezi dvěma sloupci tabulky (kód parametru a hodnota parametru). Pokud je zobrazena dvojtečka, displej se nachází v režimu kódu parametru. Pokud není dvojtečka zobrazena, displej se nachází v režimu hodnoty parametru.

Stisknete-li klávesu k posouvání zobrazení nahoru (7), zobrazené číslo se zvýší na další vyšší číslo ve sloupci. Stisknete-li klávesu k posouvání zobrazení dolů (8), zobrazené číslo se sníží na další nižší číslo ve sloupci. Klávesy k posouvání zobrazení nezpůsobují přechod mezi sloupci.

Při konfiguraci kódu parametru použijte níže uvedený postup:

  1. Stisknutím klávesy k posouvání zobrazení (7) nebo (8) vyberte požadovaný kód parametru.

  2. Zpřístupněte hodnotu parametru stisknutím funkční klávesy (6).

  3. Vyberte požadovanou hodnotu parametru stisknutím klávesy k posouvání zobrazení (7) nebo (8).

  4. Chcete-li vybranou hodnotu uložit do paměti digitálního regulátoru napětí, stiskněte funkční klávesu (6).

Caterpillar Information System:

3126B Marine Engine Overspeed
3406E and 3456 Generator Set Engines Engine Valve Lash - Inspect/Adjust
C27 and C32 Engines for Caterpillar Built Machines Aftercooler - Test
Customer Communication Module (CCM) for Diesel Engines Parameter Identifiers for EMCP II
3406E and 3456 Generator Set Engines Turbocharger - Inspect
3126B Marine Engine Engine Oil Pressure Sensor
3126B Marine Engine Coolant Level Sensor - If Equipped
Air Conditioning and Heating R134a for All Caterpillar Machines Refrigerant Condenser
C-9 Engine for TK711, TK721, TK722, TK732, TK741, TK751, and TK752 Track Feller Bunchers Coolant in Engine Oil
Electronic Modular Control Panel II+ (EMCP II+) for EUI Engines CID 168 FMI 4 Electrical System Voltage Below Normal - Test
3306B Generator Set Generator Set Installation
C-12, C-15 and C-16 Engines for Caterpillar Built Machines Alternator - Charging Problem
G3304 and G3306 Engines Gas Engine Ignition
3612 and 3616 Engines Auxiliary Water Pump - Disassemble
Air Conditioning and Heating R134a for All Caterpillar Machines Evaporator Coil
30SI Series and 34SI Series Alternator General Information
30SI Series and 34SI Series Alternator Initial Troubleshooting Procedure
30SI Series and 34SI Series Alternator Component Description
30SI Series and 34SI Series Alternator Component - Test
30SI Series and 34SI Series Alternator Alternator - Disassemble
30SI Series and 34SI Series Alternator Alternator - Assemble
G3304 and G3306 Engines Governor Linkage - Mechanical Adjustment For Naturally Aspirated Engines
3500B Engines Engine Oil Scavenge Pump
G3304 and G3306 Engines Governor Linkage - Woodward PSG Governor For Naturally Aspirated Engine
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.