G3500 Engines Caterpillar


Engine Oil - Change

Usage:

G3508 2JF

------ VÝSTRAHA! ------

Horký olej a horké součástky mohou způsobit úraz.

Nedovolte, aby se horký olej nebo horké díly dostaly do styku s kůží.



OZNÁMENÍ

Před prováděním popsaného postupu se přesvědčte, zda je motor zastavený. Na ovládací prvky spouštění umístěte výstražnou tabulku NESPOUŠTĚT.


Nevypouštějte olej, je-li motor studený. Když olej zchladne, rozptýlené odpadní částice se usazují na dně olejové pánve. Odpadní částice pak nejsou odstraněny společně s vypouštěným olejem. Vypusťte klikovou skříň ihned po zastavení motoru, když je olej teplý. Při takovém vypouštění dojde i k vypuštění částic vzniklých opotřebením a rozptýlených v oleji. Nerespektování tohoto doporučovaného postupu povede k tomu, že nevypuštěné částice budou znovu cirkulovat v mazacím systému motoru s novým olejem.

  1. Nechejte motor běžet při normální provozní teplotě a potom jej vypněte.

    Poznámka Vypusťte olej do vhodné nádoby. Provozní náplně zlikvidujte podle platných předpisů a nařízení.

  2. Vypusťte olej pomocí jedné z následujících metod. Použijte metodu, která odpovídá vybavení motoru.

      Poznámka Pokud k odstranění oleje z olejové pánve používáte sací zařízení, zajistěte, aby toto sací zařízení bylo čisté. Tím zabráníte vniknutí nečistot do olejové pánve. Dbejte na opatrnost, abyste nenarazili do trubic sání oleje nebo trysek chlazení pístů.

    1. Pokud má motor vypouštěcí ventil oleje, otevřete ventil a vypusťte olej. Po vypuštění oleje ventil uzavřete.

    2. Pokud má motor čerpadlo pro odstranění špinavého oleje, připojte hadici k výstupu čerpadla. Umístěte hadici do vhodné nádoby. Otevřete ventil vypouštěcího vedení. Zapněte čerpadlo, dokud se kliková skříň nevyprázdní. Zavřete ventil vypouštěcího vedení. Odpojte hadici.

    3. Pokud má vypouštěcí ventil oleje “rychlospojku”, připojte jí. Otevřete vypouštěcí ventil a vypusťte klikovou skříň. Po vypuštění oleje vypouštěcí ventil uzavřete. Odpojte spojku.

    4. Pokud motor nemá vypouštěcí ventil nebo čerpadlo, demontujte vypouštěcí zátku oleje. Nechejte motorový olej vytéci. Po vypuštění oleje očistěte vypouštěcí zátku a tvarovku vypouštěcí zátky. Našroubujte vypouštěcí zátku. Utáhněte vypouštěcí zátku momentem 145 ± 15 Nm (105 ± 10 lb ft).

      Poznámka Ujistěte se, zda se špinavý olej úplně vypustil z pánve. Společnost Caterpillar doporučuje pečlivé vyčištění olejové pánve vysátím a vytřením hadry, aby se úplně odstranil veškerý starý olej. Předejde se tím nepřesným výsledkům rozboru oleje a zkrácení životnosti oleje.

  3. Před naplněním klikové skříně novým olejem vyměňte vložky filtrů motorového oleje.

    1. Postup výměny filtrů motorového oleje viz text Příručka pro provoz a údržbu, "Filtr motorového oleje – Výměna" (část Údržba).


    OZNÁMENÍ

    Při naplnění klikové skříně olejem výše než je ryska "FULL/PLNÁ" na olejové měrce může dojít k poškození motoru.

    Při přeplnění klikové skříně olejem může docházet k ponořování klikového hřídele do oleje. Tím se sníží produkovaný výkon a do oleje se zanesou vzduchové bubliny. Tyto bubliny (nebo pěna) mohou způsobit následující problémy: Snížení schopnosti oleje mazat, snížení tlaku oleje, nepřiměřené ochlazení, vyfukování oleje z odvzdušňovačů klikové skříně and nadměrnou spotřebu oleje.

    Při nadměrné spotřebě oleje bude docházet k tvorbě usazenin na pístech a ve spalovací komoře. Usazeniny ve spalovací komoře pak vedou k dalším problémům: Vytloukání ventilů, napékání karbonu pod pístními kroužky and opotřebení vložek válců.

    Pokud hladina oleje dosahuje nad rysku "FULL" na olejové měrce, ihned určité množství oleje vypusťte.


    Poznámka Informace o správném oleji, který je třeba použít, a o jeho množství viz stať v této Příručce pro provoz a údržbu, "Objemy provozních náplní a doporučení" (část Údržba).

  4. Sejměte víčko plnicího otvoru motorového oleje. Klikovou skříň naplňte pouze prostřednictvím plnicí trubice oleje. Očistěte uzávěr plnicího hrdla. Nasaďte uzávěr plnicího hrdla zpět.


    OZNÁMENÍ

    Aby se zabránilo poškození klikového hřídele a ložiska, ručně čerpejte čerpadlem předmazání nebo roztáčejte motor se zavřeným přívodním potrubím paliva po dobu 15 až 30 sekund. Tím se zajistí, že před spuštěním motoru budou všechny olejové filtry naplněny olejem.


  5. Zavřete přívodní potrubí paliva. Roztáčejte motor, až bude měřidlo tlaku oleje ukazovat 70 kPa (10 psi). Otevřete přívodní potrubí paliva. Před opětovným roztáčením nechte spouštěč vychládat po dobu dvou minut.

  6. Proveďte postup viz Příručka pro provoz a údržbu, "Startování motoru" (část Provoz). Nechejte motor dvě minuty běžet nízkými volnoběžnými otáčkami. Tím se zajistí naplnění systému mazání a olejových filtrů olejem. Prohlédněte motor, zda není patrný únik oleje. Ujistěte se, že je hladina oleje mezi značkami "PŘIDAT" a "PLNÁ" na straně "NÍZKÉ VOLNOBĚŽNÉ OTÁČKY" měrky hladiny oleje.

  7. Zastavte motor a nechejte olej minimálně deset minut stékat zpět do olejové vany.

  8. Vyjměte hladinoměr a zkontrolujte hladinu oleje. Udržujte hladinu oleje mezi značkami "PŘIDAT" a "PLNÁ" na straně "ZASTAVENÝ MOTOR" měrky hladiny oleje.
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.