SE34 V and SE34 VT Asphalt Screeds Caterpillar


Principles and Techniques

Usage:

SE34VT NEK
Tyto informace popisují základní techniky pokládky asfaltové vrstvy a postupy odstraňování problémů s položenou vrstvou. Cílem je v praktických pojmech vysvětlit následující:

  • Aplikaci

  • Které okolnosti je třeba zvažovat před zahájením pokládky

  • Jak finišer pracuje

  • Jak předcházet vadám vrstvy nebo jak je opravovat

Plánování projektu

Úlohou finišeru je umístit danou směs na nepravidelný povrch a současně splnit specifikace nivelace, textury a hladkosti. Aby bylo možné splnit náročné specifikace hladkosti a profilu, musí být naplánovány všechny fáze práce.

Dobré plánování znamená, že je třeba zvažovat a připravit celou řadu faktorů, ještě než se nákladní automobily plné horké směsi asfaltu objeví před finišerem. Dokonce i ti nejzkušenější vedoucí a skupiny pracovníků musí mít předprojektový kontrolní seznam. Typickými faktory, které je třeba zvažovat, jsou:

  • Jaká je tonáž asfaltu, která je k dispozici k dodávce za účelem dokončení úkolu?

  • Jaké jsou maximální a minimální šířky pokládky v projektu?

  • Jaké jsou specifikace úkolu?

  • Jaké jsou existující podmínky nivelace?

Tonáž asfaltu

Znát množství asfaltu, které může být dodáno finišeru každou hodinu, je velmi důležité. Tyto informace pomáhají vytvořit plán pro veškerou logistiku potřebnou k udržení výrobního závodu asfaltových směsí v chodu se 100% využitím kapacit.

Tak za prvé – jaký je výstup výrobního závodu? 100 tun za hodinu – 200 tun za hodinu – 300 tun za hodinu?

Za druhé – jaká je délka trasy dopravy, nebo ještě důležitější věc, jaký je čas nutný k tomu, aby přepravovaná jednotka vykonala celou cestu z výrobního závodu k finišeru a zpět do závodu? Je třeba zvažovat dopravní podmínky, které se budou lišit v průběhu dne, pro který se zpracovává výpočet.

Závěrem – kolik nákladních automobilů musí být přiděleno k projektu v určitém dni, aby dokázaly dopravit celkový hodinový výstup výrobního závodu?

Šířka pokládky

Dalším faktorem při plánování projektu je šířka pokládky, která se může v jednotlivých dnech lišit. Aby bylo možné pokládat vrstvu o větší šířce, bude nutné mít po ruce příslušenství jako: rozšíření hladicí lišty, rozšíření šneku a rozšíření hlavního rámu. Postarejte se, aby příslušenství bylo na staveništi k dispozici v den, kdy bude potřeba. Předem rovněž zkontrolujte stav uvedeného příslušenství. Bez správného příslušenství to svádí oříznout rohy a pokračovat v pokládce. Po oříznutí rohů se obvykle objevují problémy s hladkostí nebo nivelací.

Specifikace

Musí být zohledněny specifikace hladkosti pojezdu a profilu. Tyto specifikace jsou důležitou součástí rébusu plánování. Požadavky na pokládku na parkovišti se značně liší od obnovy vrstvy letištní rozjezdové dráhy. Způsob nastavení finišeru a použité techniky musí být upraveny v souladu s tím, co je třeba udělat.

Předchozí část se zabývala tím, co je třeba k pokládce o různých šířkách. Co si ale počít s proměnnými veličinami pro automatické řízení nivelace a sklonu?

Je třeba zvažovat následující body:

  • Všechny snímače jsou v dobrém provozuschopném stavu

  • Jsou-li třeba nivelátory, jsou kompletní a pracují správně

  • K dispozici je všechen montážní materiál

  • Nastavení polohy snímačů je pro požadovaný výsledek správné

Podmínky nivelace

Na závěr se přesvědčte, že jste zkontrolovali všechny existující podmínky nivelace a porozuměli jim. Mohou existovat podmínky, které vyžadují odchylku od plánu. Například v některých částech může být třeba vyrovnávací vrstva a ta nemusí být nutná v jiných částech. Zkontrolujte vznik nerovností nebo nízkých míst v nivelaci. Nerovnosti mohou způsobit, že hladicí lišta potáhne velké kameny a bude zanechávat ve vrstvě stopy. Nízká místa způsobí nestejnoměrné zhutnění a nutně budou mít za následek nedostatečnou kvalitu vrstvy. Přesvědčte se, že jsou v projektu vyznačeny všechny nivelace a sklony a že jim rozumíte.

Souhrnem řečeno, předprojektové plánování má za cíl eliminovat odhadování a ztracený čas.

Seznamte se s finišerem

Finišer je přesný stroj, který je třeba udržovat v dobrém mechanickém stavu. Finišer, kterému chybí řádná údržba, nebo který obsahuje opotřebené díly, bude obvykle dosahovat požadovaných specifikací nivelace a hladkosti s většími obtížemi a nároky na pracovníky. Všechny díly finišeru, které se dostávají do kontaktu s horkými asfaltovými směsmi, patří mezi díly podléhající opotřebení. Tyto položky musí být opravovány nebo vyměňovány v průběhu pravidelné plánované prohlídky a údržby. Silné opotřebení finišeru se nepříznivě odrazí na schopnosti finišeru udržovat úzké tolerance. Vždy dodržujte pokyny výrobce týkající se doporučené údržby a mějte zdokumentovaný program kontrolních prohlídek.

Pochopení způsobu práce finišeru a způsobu, jakým finišer vytváří hladkou vrstvu, lze omezit na dvě základní koncepce:

  • Samočinné vyrovnávání finišeru

  • Metoda dodávek materiálu z přední části finišeru do oblasti před hladicí lištou

Samočinné vyrovnávání

Všechny finišery mají, bez ohledu na typ podvozku, vlastní samovyrovnávací schopnost. Samočinné vyrovnávání je základním prvkem vztahů mezi tažným strojem a hladicí lištou. Hladicí lišta je k finišeru připojena v tažném bodě, který se nachází v blízkosti středu tahače. Hladicí lišta se může volně zvedat a klesat na základě různých faktorů. Obecně však platí, že hladicí lišta si udržuje poměrně konstantní hladinu tažení dokonce i v případech, kdy tažný stroj jede přes nepravidelný povrch. Tato akce je zvláště patrná, pokud je finišer nastaven a provozován způsobem, který minimalizuje změny působící na faktory, které ovlivňují činnost hladicí lišty. Samočinné vyrovnávání tedy pomáhá vytvářet hladký povrch na nepravidelné základně.

Systém podávání materiálu



Ilustrace 1g02164952
(1) Zemní vrtáky
(2) Násypný zásobník
(3) Lištové podávací dopravníky
(4) Snímače

Další koncepce, která je v podstatě stejná o všech finišerů, je systém podavače materiálu. Přední stranu tažného stroje tvoří násypný zásobník, do kterého se dodává materiál. Násypný zásobník je schopen pojmout určité množství materiálu, což umožňuje pokládat vrstvu na kratší vzdálenosti i bez plynulého zásobování materiálem. Za normálních okolností však materiál prochází plynule z násypného zásobníku přes nezávislé dopravníky vpravo a vlevo, nebo přes lištové dopravníky. Na zadní straně tažného stroje jsou dva nezávislé šneky, které rozvádějí materiál po celé šířce hladicí lišty. Za normálních provozních podmínek se využívají snímače materiálu, které kontrolují množství materiálu dodaného před hladicí lištu. Systém podavače materiálu funguje nejlépe, je-li tok materiálu k hladicí liště hladký a plynulý.

Funkce stroje

Primární funkce stroje jsou uvedeny níže.

  • Příjem asfaltu

  • Rozmísťování asfaltu

  • Odměřování asfaltu

  • Rozprostírání asfaltu

  • Tažení hladicí lišty

  • Konstantní rychlost pojezdu vpřed

  • Konstantní dodávka materiálu do násypného zásobníku

  • Rovnoměrná distribuce materiálu k hladicí liště

Stroj provádí tři hlavní funkce. Pro celkovou výkonnost finišeru jsou rozhodující všechny funkce. Kvalita vrstvy závisí na třech funkcích uvedených níže.

Manipulace s materiálem - Materiál ukládaný do násypného zásobníku je přepravován tažným dopravníkem a šnekovým dopravníkem do místa zarovnávání u hladicí lišty.

Pokládka vrstvy - Tloušťka a hladkost vrstvy vznikají v okamžiku, kdy vrstva opouští hladicí lištu. Hladicí lišta také zhutňuje směs.

Pohyb vpřed - Protože hladicí lišta nepracuje bez stroje, rychlost pokládky řídí stroj.

Funkce hladicí lišty

Primární funkce hladicí lišty jsou uvedeny níže.

  • Regulace šířky vrstvy.

  • Regulace hloubky vrstvy.

  • Provedení počátečního povrchu.

  • Provádění počátečního zhutnění.

  • Provedení profilu vrstvy.

Faktory ovlivňující hladicí lištu

Některé faktory, které ovlivňují svislou polohu volně plovoucí hladicí lišty, jsou kontrolovány pracovníky provádějícími pokládku. Mezi tyto faktory patří:

  • Rychlost pokládky

  • Výška čela materiálu

  • Seřízení hladicí lišty

Pracovníci pokládky kontrolují také další faktory ve výrobním závodu na míchání horkých směsí a v logistice dopravy. Mezi tyto faktory patří:

  • Vlastnosti směsi

  • Teplota směsi

Některé faktory jsou mimo možnosti kontroly ze strany pracovníků pokládky. Mezi tyto faktory patří:

  • Teplota vzduchu

  • Teplota nivelace

Následující část se zabývá těmi faktory, které jsou při práci řízeny pracovníky pokládky.

Rychlost pokládky

Konstantní rychlost



Ilustrace 2g02167073
Konstantní rychlost přináší konstantní faktor oříznutí a také konstantní hloubku.

Základním předpokladem pokládání hladké pokládky je udržování konstantní rychlosti. Konstantní rychlost je proměnný faktor, který může a musí být řízen obsluhou finišeru. Většina moderních finišerů je vybavena otočnými ovladači rychlosti, takže pro obsluhu je snadné udržovat stálou rychlost.

Rychlost pokládky rovněž pomáhá stanovit schopnost hladicí lišty seříznout část materiálu před hladicí lištou. Podle složení směsi při určité rychlosti pokládky projde pod hladicí lištou určité množství směsi. Je-li rychlost konstantní, faktor oříznutí je konstantní a hloubka materiálu procházejícího pod hladicí lištou bude rovněž zůstávat konstantní.

Zvýšená rychlost



Ilustrace 3g02167074
Zvýšená rychlost snižuje faktor oříznutí a snižuje hloubku.

Co se stane při zvýšení rychlosti podavače? Výška čela materiálu bude pravděpodobně zůstávat stejná, ale bude se snižovat faktor oříznutí. Jinými slovy, hladicí lišta může snáze procházet materiálem, který je před hladicí lištou. S menším odporem může hladicí lišta urovnat více materiálu a hladicí lišta bude klesat dolů. Materiálu procházejícího pod hladicí lištou je méně, a proto bude tloušťka materiálu klesat. Jestliže bude nová rychlost pokládky udržována, zůstane nová úroveň hladicí lišty stálá. Dojde pouze k jednomu poklesu nebo ztrátě hladkosti.

Snížená rychlost



Ilustrace 4g02167075
Snížená rychlost zvyšuje faktor oříznutí a zvyšuje hloubku.

Realisticky vzato, obsluha opět v určitou dobu sníží rychlost pokládky a tím se znovu ovlivní vyvážení hladicí lišty. Se sníženou rychlostí pokládky roste faktor oříznutí a hladicí lišta se zvedne. Pod hladicí lištou bude procházet více materiálu a ve vrstvě se objeví jiná nerovnost.

Je-li odchylka rychlosti pokládky nízká, změna tloušťky materiálu bude rovněž malá nebo dokonce neznatelná. Velké změny rychlosti pokládky ovšem způsobí nerovnosti ve vrstvě. Některé typy materiálu jsou tolerantnější ke změnám rychlosti, zejména pokud jsou tyto odchylky malé. Téměř konstantní rychlost je nicméně kriticky důležitá pro hladkost pokládky s jakýmkoliv složením směsi.

Poznámka Finišer zastavujte a rozjíždějte hladce, ale rychle. K rozjezdu a zastavení finišeru používejte páku pojezdu. Otočný ovladač rychlosti ponechte na předem definované rychlosti pokládky. Systém ovládání pojezdu je modulován tak, aby rozjíždění i zastavování bylo hladké, je-li páka pojezdu zatlačena dopředu až na doraz nebo vrácena do neutrální polohy.

Udržování konstantní rychlosti

Aby bylo možné udržovat konstantní rychlost pokládky, přizpůsobte ji následujícím podmínkám:

  • Množství materiálu, který bude dodán finišeru každou hodinu

  • Šířka pokládky

  • Zhutněná tloušťka vrstvy

Výška čela materiálu



Ilustrace 5g02168593

Jiným základním aspektem hladké pokládky je udržování správné výšky čela materiálu. Abyste získali konstantní čelo materiálu, nastavte systém podavače tak, aby dodával materiál z násypného zásobníku do šneků hladkým a plynulým tokem. Moderní finišery dávají obsluze možnost regulovat dopravníky a šneky samostatně, takže lze uspokojit potřeby materiálu při pokládce libovolné šířky. V zásadě platí, že kdykoliv se finišer pohybuje, systém podavače by měl dopravovat materiál nepřerušovaně – neměl by se spouštět a zastavovat. Je-li tok materiálu přerušen, vzniká možnost oddělování materiálu, stínů šneku a kolísání ve výšce čela materiálu před hladicí lištou.

Správná výška čela materiálu



Ilustrace 6g02168641

Správné úrovně výšky čela materiálu před hladicí lištou dosáhnete, pokud výška čela materiálu pokrývá polovinu šneků. Malá část hřídele šneku by měla být vidět. Jestliže je hladina směsi udržována na správné úrovni, hladicí lišta cítí konstantní odpor a pod hladicí lištou prochází konstantní hloubka směsi.

Je možno provést také zakrytí jedné poloviny šneků, což je nejúčinnější způsob, jak zajistit, aby šneky rozprostíraly směs v celé šířce pokládky. Je-li komora šneku přeplněna, materiál se začíná zhutňovat již v této oblasti a zvyšuje síly působící proti hladicí liště. Roste potřeba výkonu stroje a pro ostatní systémy zbývá menší výkon stroje. Roste také opotřebení ložisek šneku. Proto je důležité udržovat materiál na úrovni poloviny šneku.

Snížená výška čela materiálu



Ilustrace 7g02168614

Je-li výška čela materiálu příliš nízká, většina šneků bude nezakrytá. Odpor pociťovaný hladicí lištou se sníží a hladicí lišta klesá dolů. Tloušťka vrstvy se tak snižuje.

Kdy je výška čela materiálu příliš nízká?

Výška čela materiálu obvykle příliš klesne mnohokrát denně při výměně nákladních automobilů. Za normálních okolností, když odjíždí prázdný nákladní automobil, spustí obsluha cyklus pluhů násypného zásobníku a pokračuje v pokládce. Spuštění cyklu pluhů násypného zásobníku a pokračování v pokládce je správný postup. Problém je, že by obsluha nemusela zastavit dostatečně včas. Pokládka často pokračuje, dokud nezačne docházet materiál v systému podavače, a šneky se otáčejí někde v blízkosti maximální rychlosti. V tomto okamžiku klesne hladicí lišta na nižší úroveň a vytvoří se tak prohlubeň.

A co se stane pak? Když se přistaví další plný nákladní automobil, obsluha normálně přepne systém podavače do ručního režimu provozu. Přepnutí systému podavače do ručního režimu provozu umožňuje obsluze zvýšit dopravu materiálu dozadu ke komoře šneku. Aby se materiál rozprostřel po celé šířce pokládky, je běžné přeplnění komory šneku.

Zvýšená výška čela materiálu



Ilustrace 8g02168616

Je-li výška čela materiálu zvýšená, šneky jsou z větší části zakryté, odpor pociťovaný hladicí lištou roste, hladicí lišta se přizvedne a hloubka vrstvy vzroste. V této situaci vznikne prohlubeň způsobená příliš nízkou rychlostí komory šneku. V důsledku přeplnění komory šneku rovněž vznikne vyvýšení a závěrem další pokles, jakmile se hladicí lišta vrátí zpět do normální polohy. V této situaci nelze získat hladkou vrstvu pokládky.

Poznámka Jestliže se komora šneku příliš vyprázdnila, nebo pokud byla komora šneku naplněna při zahájení pokládky, nespouštějte ručně zvýšený posuv směsi k okrajům šířky pokládky. Zvýšený posuv směsi k okrajům šířky pokládky pravděpodobně přeplní střed komory. Namísto toho zastavte finišer a vyčkejte, až se zastaví šneky; potom rozhrňte ručně lopatou směs ke koncům postranních hradítek hladicí lišty. Tento postup trvá jen několik minut a vyplatí se díky dosažené hladkosti pokládky.

Pokládka velkých šířek

I při pokládce velkých šířek je možné pracovat se šneky zakrytými materiálem do poloviny. Při této aplikaci použijte rozšíření šneků a hlavního rámu. Na konec pohybujícího se materiálu umístěte snímač podavače. Je-li zpracován plán a použito správné příslušenství, systém lze nastavit tak, aby správně řídil objem materiálu.

Řízení výšky čela materiálu

V dalších několika částech probereme, jak řídit výšku čela materiálu. V praxi musí být vyvážené tři prvky, aby bylo možné dosáhnout a udržet správnou výšku materiálu v polovině šneku. Prvním faktorem, který je třeba řídit, je rychlost pokládky. Rychlost pokládky by vždy měla být udržována na vypočítané hodnotě. Za druhé je to poloha hradítek toku nebo, u novějších finišerů, nastavení rychlosti podavače. Třetím faktorem je správná instalace snímačů dopravníku.

Rychlost finišeru

Během předprojektového plánování se vypočítá rychlost pokládky tak, aby odpovídala dodávkám směsi na pracoviště. V průběhu pokládky se obsluha pokouší udržet tuto rychlost konstantní, s cílem dosáhnout požadované hladkosti povrchu.

Systém podavače je nastaven tak, aby odpovídal rychlosti pokládky. Sladění rychlosti podavače a pokládky přináší hladký tok materiálu z násypného zásobníku ke koncům šneků. Při změně rychlosti pokládky reaguje systém podavače automaticky – zrychlením nebo zpomalením nebo nepravidelným chodem. Občasné odchylky rychlosti pokládky se očekávají, ale pokud je z nějakého důvodu nutné výrazně změnit rychlost pokládky, seřiďte v souladu s touto změnou také systém podavače.

Systém podavače



Ilustrace 9g02172955
Hradítka toku

Jednou z položek nastavení systému podavače je poloha hradítek toku. Hradítka toku se používají v některých finišerech za účelem regulace objemu materiálu neseného dopravníky dozadu ke šnekům. Primárním efektem je ovlivnění výšky materiálu uprostřed komory šneku. Je-li otevření hradítek toku správné, hladina je konstantní v celé šířce šneků a komora šneku je zpola plná. Poloha hradítek toku rovněž ovlivňuje rychlost šneku. Jestliže je menší množství materiálu propouštěno dozadu ke šnekům, šneky musí běžet rychleji. Hradítka toku se obvykle spouštějí dolů s rostoucí šířkou pokládky. Tato akce má za následek rychlejší chod šneků, aby se materiál dostal ven k postranním hradítkům.



Ilustrace 10g02172974
Otočné ovladače poměru rychlosti podavače

Mnohé novější finišery Cat využívají otočné ovladače rychlosti podavače namísto hradítek toku. Princip je stejný jako u ovládání pomocí hradítek toku. Otočné ovladače poměru rychlosti regulují rychlost dopravníků jako procento rychlosti šneků. Otočné ovladače poměru rychlosti se liší od hradítek toku, která regulují objem materiálu dopravovaný dopravníky. Požadovaným výsledkem je vždy mít komoru šneku z poloviny plnou v celé šířce šneku.



Ilustrace 11g02172977

Jsou-li hradítka toku nebo otočné voliče poměru rychlosti nastaveny příliš vysoko, v komoře šneku bude příliš mnoho materiálu, zejména uprostřed komory šneku. Materiál navíc ovlivní faktor oříznutí hladicí lišty a hloubka vrstvy se může změnit.



Ilustrace 12g02172978

Jsou-li hradítka toku nebo otočné voliče poměru rychlosti nastaveny příliš nízko, systém podavače bude mít nedostatek materiálu a šneky budou nezakryté. Výsledná změna se opět projeví na faktoru oříznutí a výsledkem mohou být odchylky tloušťky vrstvy. V této situaci se otáčky šneků automaticky zvýší, aby se materiál dostal ven ke koncům, kde jsou umístěny snímače. Jinou možností v případech, kdy komora šneku má nedostatek směsi, je segregace materiálu.

Snímače podavače

Třetím prvkem řízení výšky čela materiálu je instalace a nastavení snímačů dopravníku. Snímače mohou být mechanického typu s lopatkami nebo může jít o ultrazvukové snímače. Snímače podavače řídí hladinu materiálu na vnějších koncích šneku. Snímače šneku by měly být instalovány vně posledního segmentu šneku, kde budou snímat materiál pohybující se stálým tokem. Dobrou počáteční polohou je 457 mm (18 inch) od konce posledního segmentu šneku. Pokud by byl snímač umístěn příliš blízko šneku, bude ovlivněn zvlněním materiálu vycházejícího ze šneku. Zvlnění by pak způsobilo chybnou činnost snímače. Pokud by byl snímač příliš daleko od šneku, mohl by způsobit přeplnění komory šneku systémem podavače.



Ilustrace 13g02172993
(5) Minimální vzdálenost: 304,8 mm (12 inch)
(6) Maximální vzdálenost: 762 mm (30 inch)

Stejné obecné pravidlo platí při instalaci ultrazvukových snímačů podavače. Optimální vzdálenost od hromady materiálu je přibližně 457 mm (18 inch). Pro správnou činnost snímače platí minimální vzdálenost instalace 304,8 mm (12 inch) (5), maximum je 762 mm (30 inch) (6).



Ilustrace 14g02173016
(7) 90 stupňů

Ultrazvukový snímač namiřte kolmo k povrchu materiálu. Ultrazvukový generátor generuje zvukové pulzy, které se šíří k vrstvě materiálu a jsou odráženy zpět ke snímači. Snímač měří množství času, které je třeba k tomu, aby pulz proběhl od snímače k materiálu a zpět, a poté vypočítá vzdálenost.



Ilustrace 15g02173035

Nesprávně vyrovnané snímače generují signál, který se odrazí pryč od snímače a ne přímo zpět ke snímači. Ztráta signálu způsobí chybnou funkci snímače nebo naprosté selhání jeho funkce.



Ilustrace 16g02173077

Ultrazvukový snímač namiřte na aktivní materiál. Tato oblast bude směřovat k vodicí hraně šneků. Bude zde pruh materiálu, který se bude neustále pohybovat. Snímač nezaměřujte na stacionární vrstvu ani na konec segmentu šneku. Systém ultrazvukového snímače je určen k modulaci rychlosti otáčení šneku. Zaměření na stacionární vrstvu by mělo za následek jednoduchou činnost ZAPNUTO nebo VYPNUTO bez modulace.

Proměnná šířka pokládky

Regulování výšky čela materiálu v průběhu pokládky o variabilní šířce vyžaduje mnohem více kontroly a lepší úsudek pracovníků pokládky. Jsou-li změny šířky pokládky časté, není v důsledku časového omezení praktické přidávat nebo odebírat rozšíření šneku a hlavního rámu. Pracovníci pokládky navíc obvykle nepřemisťují snímače podavače při každém posunu rozšíření hladicí lišty. Pracovníci pokládky budou nejspíš provozovat systém podavače v režimu ručního ovládání a budou tak řídit výšku čela materiálu.

V režimu ručního ovládání je tendence přeplňovat komoru šneku a oblast před rozšířeními. Velká výška čela materiálu způsobí zvednutí hladicí lišty a zvýšení tloušťky vrstvy. Aby k tomu nedocházelo, buďte připraveni na změny v šířce pokládky. Je-li to nutné, posuňte materiál ručně (lopatou) tak, abyste dostali směs ven ke koncům rozšíření hladicí lišty, aniž by se přeplňovala komora šneku.

Seřízení šneků

Dalším faktorem, který musí pracovníci pokládky zvažovat při nastavování systému podavače, je výška šneků. Mnoho finišerů má nyní standardně ve své výbavě šneky s nastavitelným výkonem. Finišer se často objeví v místě práce se šneky zcela zvednutými k přepravě. Správné nastavení šneků zlepšuje texturu vrstvy a pomáhá předcházet segregaci směsi.



Ilustrace 17g02173460
Výška šneků

Standardní doporučení pro předběžné nastavení výšky šneku je 50,8 mm (2 inch)76,2 mm (3 inch) nad tloušťkou vrstvy procházející pod hladicí lištou. Poté proveďte konečná seřízení v závislosti na složení směsi a vzhledu kladené vrstvy.

Jsou-li šneky nastaveny příliš nízko, pravděpodobně ihned uvidíte segregaci směsi. Segregace v důsledku příliš nízko nastavených šneků je obzvlášť patrná při pokládce směsí s velkými kameny. Jsou-li šneky nastaveny příliš vysoko, výška čela materiálu bude rovněž příliš velká. Jsou-li šneky nastaveny příliš vysoko, bude systém podavače odebírat značný výkon stroje.

Po nastavení výšky šneků nechte finišer ujet nejméně délku stroje, než vyhodnotíte výsledek změn.

Rovněž rychlost otáčení šneků může hrát důležitou roli při vytváření dobré vrstvy pokládky. Cílem je nastavit systém podavače tak, aby šneky běžely průběžně a jednotnou rychlostí. Jakmile finišer začne zrychlovat na pracovní rychlost, měly by se šneky začít otáčet zvýšenou rychlostí. Pokud otáčky šneků odpovídají pracovní rychlosti stroje, rychlost otáčení šneků se ustálí. Cílové otáčky šneků jsou v rozsahu 20-40 ot/min.

Příliš vysoká nebo příliš nízká rychlost otáčení šneků pravděpodobně způsobí segregaci materiálu, což je patrné podle pruhů ve vrstvě. Je-li za normálních okolností rychlost otáčení šneků příliš nízká, pruhy se zobrazí uprostřed vrstvy pokládky. Je-li rychlost otáčení šneků příliš vysoká, pruhy se zobrazí na okrajích vrstvy pokládky.

Chcete-li změnit rychlost otáčení šneků, změňte objem materiálu dodávaného dopravníky. Upravte nastavení hradítek toku nebo použijte otočné voliče poměru rychlosti dopravníku. Odeslání většího množství materiálu šneky zpomalí. Odesílání menšího množství materiálu způsobí zvýšení rychlosti otáčení šneků.

Souhrn

Souhrnem lze říci, že existují faktory systému podavače, které ovlivňují hladicí lištu a v důsledku kvalitu pokládané vrstvy. Nejběžnějším problémem je nerovná nebo nekonzistentní výška čela materiálu. Zapamatujte si základní pokyny: naplňte komoru šneku do poloviny a materiál nechte rozprostřít po celé šířce pokládky. Poté seřiďte nastavení hradítek průtoku nebo otočných voličů poměru rychlosti a získejte správné množství materiálu vzadu u šneků. Šneky nechejte běžet průběžně, v rozsahu 20-40 ot/min. Výšku šneku nastavte na 50,8 mm (2 inch)76,2 mm (3 inch) nad úrovní materiálu procházejícího pod hladicí lištou – šnek seřiďte podle potřeby. Nastavte snímače do vzdálenosti 457,2 mm (18 inch) za posledním segmentem šneku a zkontrolujte, zda je ultrazvukový snímač správně zaměřen na živou oblast materiálu.

Jestliže je rychlost pokládky stejnoměrná a systém podavače je správně nastaven, zmizí celá řada problémů s texturou a kvalitou pokládané vrstvy.

Seřízení hladicí lišty

Tato část se bude zabývat některými částmi teorie činnosti hladicí lišty a způsobu, jakým hladicí lišta reaguje. První koncepcí, které je třeba porozumět, je úhel náběhu.

Úhel náběhu

Úhel náběhu je poměr mezi nosem hladicí lišty a existující nivelací. Hladicí lišta vždy pracuje s nosem mírně zvednutým, což zajišťuje potřebné nadzvednutí hladicí lišty tak, aby volný materiál mohl procházet pod lištou. Mírné přizvednutí nosu umožňuje, aby hladicí lišta najížděla na materiál až do dosažení rovnováhy. Hladicí lišta poté zůstane v rovnovážné výšce.



Ilustrace 18g02173472
Úhel náběhu

Úhel náběhu se nastavuje válci tažného bodu. Úhel náběhu je výškový rozdíl mezi koncovou hranou hladicí lišty a vodicí hranou hladicí lišty. Za provozu je úhel náběhu zaváděn zvedáním tažného bodu, zatímco hladicí lišta byla nastavena na referenci v počátečním bodu. Úhlu náběhu lze rovněž dosáhnout seřízením šroubů nastavení tloušťky. S takto nastavenou hladicí lištou se k dokončení a předběžnému zhutnění vrstvy používá plná deska hladicí lišty. Je-li tento úhel nastaven příliš vysoký, koncová hrana bude dělat většinu práce, vrstva bude mít lesklý vzhled a opotřebení zadní hrany bude nadměrné. S příliš nízkým nastavením tohoto úhlu (poloha nosem dolů) poroste faktor oříznutí a celá deska hladicí lišty se bude nadměrně opotřebovávat.



Ilustrace 19g02173474

V průběhu pokládky je běžné měnit úhel náběhu s cílem změnit hloubku vrstvy. Změnu lze provést ručně pomocí spínačů tažného bodu nebo automaticky s použitím řídicích systémů nivelace a sklonu, které ovládají tažné body. S rostoucím úhlem náběhu, jak je znázorněno v tomto příkladu, prochází pod hladicí lištou více materiálu. Hladicí lišta se zvedne do nové úrovně.



Ilustrace 20g02173480

Podle míry zvýšení úhlu náběhu dosáhne hladicí lišta nakonec nové výšky, na které dosáhne rovnováhy. V tomto okamžiku hladicí lišta obnoví původní úhel náběhu, který byl použit na počátku pokládky.



Ilustrace 21g02173484

Hladicí lišta zareaguje ihned na změnu úhlu náběhu, ale změnu nedokončí (dosažení rovnováhy a obnovení původního úhlu náběhu), dokud se hladicí lišta neposune dopředu o vzdálenost odpovídající přibližně pěti délkám tažného ramena. Většina změn hloubky nahoru nebo dolů nastává rychle. 65 % změny se odehraje v první délce jízdy stroje odpovídající délce tažného ramena. Rovnováha nastává více postupně při jízdě odpovídající posledním čtyřem délkám tažného ramena.

Povahou volně plovoucí lišty je odolávat změnám. Jakákoliv změna hloubky se proto odehrává postupně a zlepšuje se hladkost jízdy.



Ilustrace 22g02173488

Volně plovoucí hladicí lišta je tažena tažným strojem. Hladicí lišta je připojena k tažnému stroji v tažných bodech na každé straně tažného stroje. Tažný bod je pevný. Hladicí lišta se ve skutečnosti natáčí kolem pevného tažného bodu. I když se výška válce tažného bodu mění, otočný tažný bod zůstává stacionární.

Hladicí lišta připojená ke koncům tažných ramen se pohybuje nahoru a dolů obloukem, ne po přímce. Protože se zadní strana hladicí lišty pohybuje po obvodu oblouku, čelní strana hladicí lišty má sklon pohybovat se nosem dolů, směřuje-li pohyb hladicí lišty nahoru. Čelní strana hladicí lišty se pohybuje nosem nahoru, pokud je pohyb hladicí lišty směrem dolů. Jak se proto hladicí lišta pohybuje nahoru nebo dolů, hladicí lišta ruší změny úhlu náběhu až do dosažení rovnováhy.

O úhlu náběhu hladicí lišty je třeba si zapamatovat tyto klíčové body. Za prvé – úhel náběhu se nastavuje na počátku pokládky. Za normálních okolností by se měla hladicí lišta pohybovat přibližně o 4 cm (1,57 inch) výš na stupnici tažného bodu od tloušťky pokládky. Za druhé – zvyšování úhlu náběhu zvyšuje zvednutí hladicí lišty a proto pod ní prochází více materiálu. Jak hladicí lišta stoupá, úhel náběhu se začíná vracet na původní nastavení. Nakonec, poté co finišer ujel vzdálenost odpovídající pěti délkám tažného ramena, dosáhne hladicí lišta rovnováhy, obnoví se původní úhel náběhu a pokládá se vrstva o zvýšené hloubce.

Poznámka Vyšší nebo nižší rychlost reakce hladicí lišty na změny úhlu náběhu lze nastavit umístěním nivelačních snímačů. Pokud je snímač umístěn blízko hladicí lišty, hladicí lišta reaguje na změny úhlu náběhu rychle. Umístění snímače do blízkosti tažného bodu zpomaluje reakci hladicí lišty. Umístění snímače závisí na aplikaci pokládky. Je-li třeba vytvořit spoj, je nutná hladicí lišta s rychlou reakcí. Pro zvýšenou hladkost jízdy je třeba hladicí lišta reagující pomaleji.

Rychlost pěchování

Rychlost pěchování ovlivní způsob plování hladicí lišty v závislosti na typu směsi, tloušťce a rychlosti finišeru. S klesající rychlostí finišeru by se měla snižovat také rychlost pěchování. Jestliže se rychlost pěchování nesníží, hladicí lišta se zvedne, protože asfalt bude pěchováním více zhutněný a jeho tloušťka vzroste. Jestliže se rychlost pokládky zvýší, měla by se zvýšit také rychlost pěchování. Pokud by se nezvýšila, asfalt by nebyl pěchováním dostatečně zhutněn a hladicí lišta by poklesla. Klesne tloušťka pokládané vrstvy. Vliv rychlosti pěchování je ovlivněn také používáním protizávaží. Obecně platí, že pěchování vyšší rychlostí způsobí zvedání hladicí lišty a pěchování pomalejší rychlostí způsobí snížení hladicí lišty.

Zakončení vrstvy

K získání dobré svislé hrany na konci vrstvy se používá několik postupů. Postupy umožní kompaktoru najet na vrstvu a sjet z ní.



Ilustrace 23g00803330

Jedna metoda zakončení vrstvy používá kus papíru (1) o šířce 914 mm (3 ft). Papír by měl být trochu delší než šířka vrstvy.

Finišer běží, dokud není zpracován všechen materiál v násypném zásobníku. Dopravníky a vibrátory se zastaví po vyprázdnění násypného zásobníku. Hladicí lišta se zvedne a finišer se pohybuje směrem od vrstvy.

Odhrabejte materiál rovnoměrně po celé šířce vrstvy (3) a vytvořte tak volné místo pro papír. Do tohoto místa se podél šířky vrstvy položí papír. Materiál (2) se nahrabe na papír. Hloubka nahrabaného materiálu je stejná jako hloubka položené vrstvy.

Chcete-li dosáhnout stejných výsledků, je možné namísto papíru použít vrstvu suti nebo jiného materiálu.



Ilustrace 24g00803331

Další metoda zakončení vrstvy používá prkno (5), které má stejnou tloušťku jako zhutněná vrstva (6). Otvor pro prkno je vyhrabán po celé šířce konce vrstvy. Prkno se umístí do otvoru. Zbývající materiál se nahrne proti prknu a vytvoří se tak rampa (4) pro kompaktor. Rampa udrží prkno na místě.

Rovnoběžné spoje

Chcete-li vyrobit rovnoběžný spoj, je třeba vyrobit přilícovaný spoj mezi dvěma vrstvami. Přednostně doporučujeme zarovnat obě vrstvy ještě před ochlazením první vrstvy.



Ilustrace 25g00803338

Chcete-li vytvořit rovnoběžný spoj, měla by hrana hladicí lišty překrývat první vrstvu o 25 až 50 mm (1 až 2 inch). Hrana hladicí lišty by měla být v rovině s první vrstvou.

Rovnoběžný spoj musí být připojený k ochlazené vrstvě. Při pokládání druhé vrstvy je třeba dodat dostatečné množství materiálu ke zhutnění, aby se druhá vrstva shodovala s tloušťkou ochlazené vrstvy.

Příčné spoje

Kvalita příčného spoje závisí na přípravě provedené pro spojení povrchů na konci první vrstvy. Hrana první vrstvy by měla být svislá, aby bylo možné provést kvalitní spojení mezi spojovanými povrchy.

Pokud vytváříte spojený povrch před zchladnutím první vrstvy, nezhutňujte posledních 1,8 m (6 ft) první vrstvy.



Ilustrace 26g01419577

Pokud jste připraveni vytvořit spojení povrchů, zvedněte hladicí lištu a zacouvejte s finišerem. Zastavte finišer, když je hrana první vrstvy 75 až 100 mm (3 až 4 inch) před hladicí lištou. Spusťte hladicí lištu na laťky, které jsou dostatečně tlusté pro zhutnění vrstvy.

S hladicí lištou na první vrstvě seřiďte ovladače tloušťky, pokud bylo jejich nastavení změněno. Naplňte šnekový dopravník asfaltem. Začněte s pokládkou.

Po nastavení ovladačů tloušťky musí být zajištěn dostatečný přísun materiálu, aby bylo možné zhutnit druhou vrstvu. Seřiďte ovladače tloušťky, abyste dosáhli požadované tloušťky vrstvy.

Pokládka okolo krytů šachet

Postup pokládky asfaltu okolo krytu šachty závisí na směru, ve kterém probíhá pokládka.

Po položení vrchní vrstvy bude povrch vrstvy obvykle vyšší, než je vrchní část krytu šachty.

Pokud pokládáte dvě vrstvy asfaltu a pokládáte spodní vrstvu, nepřejde hladicí lišta přes kryt šachty. Hladicí lištu je třeba zvednout, aby se mohla přemístit přes kryt šachty. Po přejetí krytu šachty vraťte hladicí lištu do správné výšky.

Chcete-li si označit polohu krytu šachty, umístěte značku podél vrstvy. Značka pomáhá obsluze posoudit polohu krytu šachty, když je kryt šachty pod finišerem.

Když je hladicí lišta téměř v kontaktu s krytem šachty, měli byste finišer zastavit. Hladicí lištu je v tomto bodě třeba zvednout, aby se mohla přemístit přes kryt šachty. Zvedněte hladicí lištu. Popojeďte s finišerem dopředu, dokud není hladicí lišta těsně za krytem šachty. Když je hladicí lišta těsně za krytem šachty, sklopí se do původní polohy.

Odhrabejte nadměrný materiál, který zbyl na zemi okolo krytu šachty.



Ilustrace 27g00668769

Pokud poloha krytu šachty způsobí, že jeden z pásů přejede přes kryt, použijte ovladače tloušťky a při přejezdu pásu přes šachtu udržte hladicí lištu na požadované výšce.

Pokud je kryt šachty více než 76 mm (3 inch) nad povrchem, je nutné sestavit rampu, aby pás mohl přejet přes kryt šachty.

K vytvoření ramp použijte materiál z násypného zásobníku stroje.

Veškerý asfalt na vrchní části krytu šachty odstraňte dříve, než přes kryt šachty přejede kompaktor.

Odstraňování problémů týkajících se vrstvy

Lze vysledovat, že problémy při získávání správného finálního povrchu vrstvy mají několik různých příčin. Níže uvedený seznam obsahuje problémy, které se mohou vyskytnout s hladicí lištou. Mechanizace a provoz válce mohou často přispět k vadám položené vrstvy.

Problémem jsou krátké vlny na povrchu.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Teplota směsi je kolísavá.

  • Ve vrstvě se objevuje segregace směsi.

  • Složení asfaltové směsi není správné.

  • Složení směsi kameniva není správné.

  • Podloží není správně připraveno.

  • Nesprávný referenční prvek sklonu.

  • Desky hladicí lišty nejsou pevné.

  • Hladicí lišta jezdí po válcích zdvihu.

  • V mechanickém spojení hladicí lišty je nadměrná vůle.

  • Rychlost finišeru je příliš vysoká.

  • Šneky jsou přetížené.

  • Výška čela materiálu kolísá.

Problémem jsou dlouhé vlny na povrchu.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Teplota směsi je kolísavá.

  • Ve vrstvě se objevuje segregace směsi.

  • Podloží není správně připraveno.

  • Jsou sešlápnuty brzdy nákladního vozidla.

  • Nákladní vozidlo naráží do stroje.

  • Stroj je mezi jednotlivými naloženími po dlouhou dobu v nečinnosti.

  • Nesprávný referenční prvek sklonu.

  • Podavače asfaltu nejsou správně nastaveny.

  • Násypný zásobník se mezi naloženími vyprázdní.

  • Hladicí lišta jezdí po válcích zdvihu.

  • Během nastavování ovladače tloušťky není správná reakční doba hladicí lišty.

  • V mechanickém spojení hladicí lišty je nadměrná vůle.

  • Šneky jsou přetížené.

  • Výška čela materiálu kolísá.

Problémem je vrstva trhající se po celé šířce.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Úhel náběhu je nesprávný.

  • Teplota směsi je nízká.

  • Teplota směsi je kolísavá.

  • Ve směsi je vlhkost.

  • Ve vrstvě se objevuje segregace směsi.

  • Složení asfaltové směsi není správné.

  • Složení směsi kameniva není správné.

  • Tloušťka vrstvy je vzhledem k maximální velikosti kameniva nesprávná.

  • Desky hladicí lišty jsou studené.

  • Desky hladicí lišty jsou opotřebené nebo zprohýbané.

  • Stroj se pohybuje příliš rychle.

Problémem je uprostřed se trhající vrstva.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Asfaltová směs je studená.

  • Vnitřní čtvrtina segmentů šneku je opotřebovaná.

  • Vnitřní čtvrtina segmentů šneku je nesprávně namontovaná.

  • Desky hladicí lišty jsou studené.

  • Desky hladicí lišty jsou opotřebené nebo zprohýbané.

  • Předběžné zarovnávání je poškozené.

Problémem je vrstva trhající se na koncích.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Asfaltová směs je studená.

  • Rozšíření hladicí lišty jsou nesprávně namontována.

  • Podavače asfaltu nejsou správně nastaveny.

  • Zarovnávání je příliš nízko.

  • Desky hladicí lišty jsou studené.

  • Desky hladicí lišty jsou opotřebené nebo zprohýbané.

Problémem je nestejnoměrná struktura vrstvy.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Asfaltová směs je studená.

  • Teplota asfaltové směsi je nestejnoměrná.

  • Složení asfaltové směsi je nesprávné.

  • Ve vrstvě se objevuje segregace směsi.

  • Podloží není správně připraveno.

  • Podavače asfaltu nejsou správně nastaveny.

  • Tloušťka vrstvy je vzhledem k maximální velikosti kameniva nesprávná.

  • Násypný zásobník se mezi naloženími vyprázdní.

  • Stroj je mezi jednotlivými naloženími po dlouhou dobu v nečinnosti.

  • Úhel náběhu je nesprávný.

  • Rozšíření hladicí lišty jsou nesprávně namontována.

  • Hladicí lišta jezdí po válcích zdvihu.

  • Stroj se pohybuje příliš rychle.

  • Šneky jsou přetížené.

  • Výška čela materiálu kolísá.

Problémem jsou stopy zanechané ve vrstvě hladicí lištou.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Jsou sešlápnuty brzdy nákladního vozidla.

  • Nákladní vozidlo naráží do stroje.

  • V mechanickém spojení hladicí lišty je nadměrná vůle.

Problémem je, že hladicí lišta nereaguje na provedenou korekci.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Asfaltová směs je studená.

  • Teplota asfaltové směsi je nestejnoměrná.

  • Tloušťka vrstvy je vzhledem k maximální velikosti kameniva nesprávná.

  • Podloží není správně připraveno.

  • Postranní hradítka neplovou.

  • Hladicí lišta jezdí po válcích zdvihu.

  • V mechanickém spojení hladicí lišty je nadměrná vůle.

  • Ovládání tloušťky je nesprávné.

Problémem je, že se ve vrstvě objevují stíny.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Ve vrstvě se objevuje segregace směsi.

  • Složení asfaltové směsi není správné.

  • Složení směsi kameniva není správné.

  • Šneky jsou přetížené.

  • Šneky jsou příliš nízko.

Problémem je nízká hustota za hladicí lištou.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Asfaltová směs je studená.

  • Podloží není správně připraveno.

  • Tloušťka vrstvy je vzhledem k maximální velikosti kameniva nesprávná.

  • Vibrátor je příliš pomalý.

  • Hladicí lišta jezdí po válcích zdvihu.

  • Stroj se pohybuje příliš rychle.

  • Nákladní automobily čistí ložnou plochu před hladicí lištou.

  • Materiál na nivelaci je studený.

Problémem je špatný podélný spoj.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Teplota směsi je kolísavá.

  • Ve vrstvě se objevuje segregace směsi.

  • Složení asfaltové směsi není správné.

  • Složení směsi kameniva není správné.

  • Přesah spoje je nesprávný.

  • Tloušťka vrstvy je nestejnoměrná.

  • Postranní hradítka jsou seřízena nesprávně.

  • Hladicí lišta jezdí po válcích zdvihu.

  • Šneky jsou přetížené.

  • Výška čela materiálu kolísá.

Problémem je špatný příčný spoj.

Pravděpodobná příčina je uvedena níže.

  • Asfaltová směs je studená.

  • Hranoly rozjezdu hladicí lišty jsou příliš krátké.

  • Nastavení nuly je u hladicí lišty nesprávné.

  • Hladicí lišta jezdí po válcích zdvihu.

  • V mechanickém spojení hladicí lišty je nadměrná vůle.

  • Šneky jsou přetížené.

  • Mechanický spoj je příliš těsný.

  • Šneky jsou nedostatečně zásobené.

Caterpillar Information System:

M318F, M320F and M322F Wheeled Excavators and MH3022 and MH3024 Material Handlers Hydraulic System Oil Level - Check
M318F, M320F and M322F Wheeled Excavators and MH3022 and MH3024 Material Handlers Hydraulic System Oil Sample - Obtain
AS4173 Asphalt Screed Operator Controls - Right Control Panel
AS4173 Asphalt Screed Operator Controls - Left Control Panel
2013/12/16 A New Water Pump Is Now Used For Certain D7R II, D8R II Track-Type Tractors, and 572R II Pipelayers {1361}
2014/01/15 An Improved Rotor Drive Is Now Used on Certain Road Reclaimer/Soil Stabilizer Machines {5631, 5633, 6236}
Bronze 445-9257 Engine Rebuild Kit for C15 ACERT Machine Engines{1000} Bronze 445-9257 Engine Rebuild Kit for C15 ACERT Machine Engines{1000}
2013/11/27 Improved Crankcase Ventilation Performance in Cold Weather on Certain 14M3 and 16M3 Motor Graders {1074, 107F}
2014/01/06 An Updated Ether Bottle Bracket for Certain F Series Backhoe Loaders Is Now Used {1456}
2014/03/25 A New Air Deflector Is Available For F Series Backhoe Loaders With The Canopy Option {7342}
C11 and C13 Engines Engine Oil Pan
D6 Track Type Tractor Machine Systems Position Sensor (Steering)
836K Landfill Compactor, 834K Wheel Dozer and 988K Wheel Loader C18 Engine Supplement Diesel Particulate Filter - Remove and Install
AS4173 Asphalt Screed Screed Cleanup
AS4173 Asphalt Screed Screed - Check/Adjust
836K Landfill Compactor, 834K Wheel Dozer and 988K Wheel Loader C18 Engine Supplement Soot Sensor - Remove and Install
770G and 772G Off-Highway Truck Window Wipers - Inspect/Replace
988K XE Wheel Loader Engine supplement Exhaust Gas Valve (NRS) - Remove and Install
Cat® Terrain for Drilling Electrical Power Supply - Troubleshoot
Bronze 446-7654 Engine Rebuild Kit for C15 ACERT Machine Engines{1000} Bronze 446-7654 Engine Rebuild Kit for C15 ACERT Machine Engines{1000}
521B and 522B Track Feller Bunchers Engine Oil and Filter - Change
CB22B, CB24B, CC24B AND CB32B Vibratory Utility Compactor Machine Systems Gear Pump (Vibratory)
2014/02/17 Improved Ethernet Adapter Is Now Available On Certain Cat® Products {1408, 7601}
836K Landfill Compactor, 834K Wheel Dozer and 988K Wheel Loader C18 Engine Supplement Aftercooler - Remove and Install
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.