C9.3 Industrial Engine Caterpillar


Product Storage

Usage:

C9.3 CS9

Skladování (méně než jeden rok)

Pokud se motor nepoužívá, mohou z následujících dílů, které jsou normálně mazány, vytéct olej: stěny válců, pístní kroužky, hlavní ložiska, ložiska ojnice, klikový hřídel a ozubená kola.

Nedostatek maziva může vést ke vzniku koroze kovu. V prostorách s vyšší vlhkostí je riziko koroze vyšší.

Pokud motor opětovně spustíte, kontakt jednotlivých kovových ploch může způsobit opotřebení dříve, než se k nim dostane olej. Chcete-li snížit riziko tohoto opotřebení, spusťte motor pomocí startéru se škrticí klapkou v poloze PALIVO VYPNUTO. Jakmile se na tlakoměru zobrazí tlak oleje, spusťte motor.

  1. Odstraňte z motoru veškeré nečistoty, korozi, maziva a olej. Prohlédněte vnějšek motoru. Natřete oblasti s poškozeným nátěrem kvalitní barvou.

  2. Odstraňte nečistoty z čističů vzduchu. Zkontrolujte veškerá těsnění, plochá těsnění a filtrační vložku, zda nejeví známky poškození.

  3. Naneste mazivo na všechna místa uvedená v této Příručce pro provoz a údržbu, "Seznam intervalů údržby".

  4. Vypusťte olej z klikové skříně. Doplňte olej do klikové skříně a vyměňte olejové filtry. Správný postup je popsán v této příručce pro provoz a údržbu.

  5. Je-li motor vybaven vzduchovým spouštěčem, naplňte nádrž následující směsí: 50 procent těkavého oleje zamezujícího korozi (<nomen>olej VCl</nomen>) a 50 procent motorového oleje.

  6. Přidejte olej VCI do oleje klikové skříně. Objem oleje VCI v oleji klikové skříně by měl být 3 až 4 procenta.

    Poznámka Pokud je kliková skříň motoru plná, vypusťte ji tak, abyste do ní mohli doplnit uvedenou směs.

  7. Odstraňte filtrační vložky vzduchového filtru. Zatímco se motor protáčí, přepněte ovladač škrticí klapky do polohy PALIVO VYPNUTO. K přidání směsi 50 procent oleje VCI a 50 procent motorového oleje do sání vzduchu nebo přívodu turbodmychadla použijte rozprašovač.

    Poznámka Směs oleje VCI lze přidat do vstupu odstraněním zátky na kontrolu přídavného tlaku turbodmychadla. Minimální aplikační množství směsi oleje VCI je 5.5 mL per L (3 oz per 1000 cu in) objemu motoru.

  8. K aplikaci směsi 50 procent oleje VCI a 50 procent oleje do klikové skříně do výfukových otvorů použijte sprej. Minimální aplikační množství směsi oleje je 5.5 mL per L (3 oz per 1000 cu in) objemu motoru. Utěsněte výfukové potrubí a veškeré vypouštěcí otvory v tlumiči výfuku.

  9. Odstraňte palivo z krytu sekundárního palivového filtru. Vedle toho můžete vyprázdnit a znovu namontovat šroubovací vložku palivového filtru, abyste odstranili veškeré nečistoty a vodu. Vypusťte všechna objímková dávkovací palivová čerpadla.

    Vyčistěte primární palivový filtr. Naplňte čerpadlo kalibrační kapalinou nebo petrolejem. Instalujte primární palivový filtr a použijte plnicí čerpadlo paliva. tento postup dopraví čistý olej k sekundárnímu filtru a do motoru.

    Otevřete vypouštěcí ventil palivové nádrže, abyste z nádrže vypustili veškerou vodu a nečistoty. Abyste předešli výskytu koroze v palivové nádrži, vstříkněte kalibrační kapalinu nebo petrolej v množství 30 mL per 30 L (1 oz per 7.50 gal US) objemu palivové nádrže. Přidejte do paliva 0.15 mL per L (.02 oz per 1 gal US) komerčního biocidu, jakým je například Biobor JF.

    Naneste na závity plnicího hrdla palivové nádrže menší množství oleje a poté namontujte uzávěr. Utěsněte všechny otvory nádrže, abyste zabránili odpařování či kontaminaci paliva.

  10. Demontujte trysky vstřikování paliva nebo zapalovací svíčky. Přidejte do každého válce 30 mL (1 oz) směsi olejů (50 procent oleje VCI a 50 procent motorového oleje).

    Pomalu motor otočte pomocí tyče nebo nástroje pro otáčení. Tím se dostane olej na stěny válců. Namontujte všechny palivové trysky nebo zapalovací svíčky a utáhněte je správným točivým momentem.

  11. Nastříkejte tenkou vrstvu směsi 50 procent oleje VCI a 50 procent motorového oleje na následující komponenty: setrvačník, zuby ozubeného věnce a pastorek spouštěče. Namontujte kryty, abyste zabránili odpařování výparů oleje VCI.

  12. Použijte velké množství víceúčelového mazacího tuku Cat (MPGM) na všechny vnější díly, které se pohybují, například na závity tyče, kulové spoje, tyčové ústrojí.

    Poznámka Namontujte všechny kryty. Zajistěte, aby přes všechny otvory, sání vzduchu, výfukové otvory, skříň setrvačníku, odvětrání klikové skříně, trubice měrek byla nalepena páska.

    Zkontrolujte, zda jsou všechny kryty vzduchotěsné a vodotěsné. Použijte vodotěsnou pásku odolnou vůči vlivům počasí, například Kendall č. 231 nebo ekvivalentní. Nepoužívejte plstěnou pásku. Plstěná páska slouží pouze ke krátkodobému utěsnění.

  13. Za většiny okolností je nejlepším postupem vyjmout akumulátory. Akumulátory můžete také uskladnit. Skladované baterie dle potřeby pravidelně nabíjejte.

    Pokud se akumulátory nechystáte demontovat, opláchněte jejich horní část, abyste ji vyčistili. Nabijte akumulátory, abyste dosáhli specifické měrné hustoty 1,225.

    Odpojte svorky akumulátoru. Zakryjte akumulátory plastovým obalem.

    Poznámka Další informace naleznete ve Speciálních pokynech, SEHS7633, "Postup testování akumulátoru".

  14. Uvolněte všechny řemeny.

  15. Zakryjte motor voděvzdorným krytem. Zkontrolujte, zda je kryt motoru správně připevněn. Kryt by měl být dostatečně volný, aby kolem motoru mohl procházet vzduch a aby se tak předešlo škodám způsobeným kondenzací.

  16. K motoru připevněte tabulku uvádějící datum jeho uskladnění.

  17. Každé 2 nebo 3 měsíce demontujte voděvzdorný kryt, abyste zkontrolovali, zda se u motoru nevyskytla koroze. Pokud motor nese známky koroze, zopakujte ochranný postup.

Chladicí soustava

Před uskladněním chladicí soustavu zcela naplňte.

Další informace o chladicích kapalinách naleznete v této Příručce pro provoz a údržbu, "Doporučené provozní kapaliny".

Konec uskladnění

  1. Odstraňte veškeré vnější ochranné materiály.

  2. Vyměňte olej a filtry.

  3. Zkontrolujte stav řemenu ventilátoru a řemenu alternátoru. Je-li to nutné, řemeny vyměňte. Správný postup viz tato příručka pro provoz a údržbu, "Řemeny - Prohlídka/Napnutí/Výměna".

  4. Vyměňte filtrační vložky palivového filtru.

  5. Sejměte plastový obal z vložek vzduchového filtru.

  6. Pomocí tyče nebo nástroje pro otáčení otočte motor v normálním směru otáčení. Tímto postupem zajistíte, že nebudou přítomná žádná blokování hydraulického systému nebo odpor.

  7. Před nastartováním motoru sejměte víka ventilů. Nalijte velké množství motorového oleje na vačkový hřídel, vačkové kladky a mechanismus ventilu, abyste předešli poškození mechanismu.

  8. Před spuštěním motoru proveďte tlakové mazání. Tlakové promazání motoru zajistí okamžité promazání a předchází poškození motoru v průběhu prvních minut provozu motoru. Jestliže motor není vybaven mazacím čerpadlem, požádejte prodejce společnosti CAT o informace o promazání motoru před jeho spuštěním.

  9. Zkontrolujte stav všech gumových hadic. Vyměňte opotřebené hadice. Vyměňte poškozené hadice.

  10. Před spuštěním otestujte chladicí systém, zda obsahuje 3procentní až 6procentní koncentraci upravovacího prostředku chladicí kapaliny. Přidejte kapalný upravovací prostředek chladicí kapaliny nebo prvek na úpravu chladicí kapaliny, je-li ve výbavě.

    Zkontrolujte, zda má směs chladicí kapaliny správný obsah dusitanů. V případě potřeby upravte směs chladicí kapaliny.

    Před nastartováním motor naplňte motorovou naftou.

  11. Ujistěte se, zda je chladicí systém čistý. Ujistěte se, zda je systém zcela naplněný. Zkontrolujte, zda je v systému přítomno správné množství doplňkového upravovacího prostředku chladicího systému.

  12. Během prvního dne provozu několikrát zkontrolujte celý motor, zda funguje správně a zda u něj nedochází k únikům.

  13. Jestliže byl motor vyjmut ze skladu, ve kterém se vyskytovaly teploty nižší než -12°C (10°F), viz Servisní příručka, SEBU5898, "Cold Weather Recommendations Operation and Maintenance".

Dlouhodobé skladování (motor s nádrží kapaliny DEF)

  1. Zajistěte provedení normálního vypnutí. Před vypnutím umožněte vypnutí motoru se zpožděním nebo řádné vychladnutí motoru.

  2. Zajistěte řádné vypláchnutí kapaliny DEF. Neodpojujte odpojovací vypínač akumulátoru během 2 minut po vypnutí motoru klíčem.

  3. Naplňte nádrž kapaliny DEF kapalinou DEF splňující všechny požadavky uvedené v normě "ISO 22241-1".

  4. Abyste zabránili tvorbě krystalů, ujistěte se, že předtím byla připojena všechna vedení kapaliny DEF a elektrické konektory.

  5. Ujistěte se, že je správně nasazeno víčko kapaliny DEF.

Vyjmutí z dlouhodobého skladování (motor s nádrží kapaliny DEF)

Pokud byla nádrž kapaliny DEF skladována pod dobu uvedenou v tabulce 1 či po delší dobu při příslušné teplotě, vyměňte kapalinu DEF.

Pokud máte pochybnosti o kvalitě kapaliny DEF, proveďte její zkoušku refraktometrem. Kapalina DEF musí být v požadovaném rozmezí definovaném normou "ISO 22241-1". Podrobnější informace o testování kvality kapaliny DEF získáte od místního prodejce společnosti Caterpillar.

Tabulka 1
Teplota  Doba trvání 
10° C (50° F)  36 měsíců 
25° C (77° F)  18 měsíců 
30° C (86° F)  12 měsíců 
35° C (95° F)(1)  6 měsíců 
(1) Při 35 °C může dojít k výraznému zhoršení. Každou dávku před použitím zkontrolujte.

  1. Vypusťte kapalinu DEF z nádrže a nádrž znovu naplňte kapalinou DEF splňující všechny požadavky uvedené v normě "ISO 22241-1".

  2. Vyměňte filtr DEF (Diesel Exhaust Fluid, kapalina do výfuku dieselového motoru).

  3. Nastartujte motor. Pokud se aktivuje chybový kód, vypněte motor, ponechejte 2 minuty na odvzdušnění a poté motor znovu spusťte.

  4. Pokud je chybový kód stále aktivní, viz Řešení potíží.

Caterpillar Information System:

C7.1 Industrial Engine Configuration Parameters
C13, C15, and C18 Tier 4 Final Engines Vibration Damper
C4.4 Industrial Engine Overhaul Considerations
C13, C15, and C18 Tier 4 Final Engines Variable Valve Actuator Oil Diverter Valve
C13, C15, and C18 Tier 4 Final Engines Piston and Rings
G3512H and G3516H Generator Set Engines Engine Oil Filter Housing - Remove and Install
C7.1 Marine Engine Electronic Unit Injector - Install
C7.1 Marine Engine Electronic Unit Injector - Remove
C7.1 Marine Engine Glow Plug - Remove and Install
G3512H and G3516H Generator Set Engines Engine Oil Cooler - Assemble
C7.1 Marine Engine Inlet Air Temperature Sensor - Remove and Install
Pre-Lube Wiring Film Correction on G3500 Engines{1319, 1408} Pre-Lube Wiring Film Correction on G3500 Engines{1319, 1408}
C175-16 Marine Engines Connecting Rod Bearings - Inspect/Replace
3516C HD Petroleum Well Service Engines Engine Control Switch - Test
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks Safety
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks Regulatory Compliance
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks System Components
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks General Information
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks Display Navigation
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks Proximity Indicator
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks Main Screen (Object Detection Stand Alone)
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks Configuration Screen
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks Diagnostic Summary Screen
Cat&reg; Detect Object Detection Hardware Generation 4 for Small Off Highway Trucks, Motor Graders, Large Wheel Loaders, Large Wheel Dozers and Articulated Trucks Washing System
Back to top
The names Caterpillar, John Deere, JD, JCB, Hyundai or any other original equipment manufacturers are registered trademarks of the respective original equipment manufacturers. All names, descriptions, numbers and symbols are used for reference purposes only.
CH-Part.com is in no way associated with any of the manufacturers we have listed. All manufacturer's names and descriptions are for reference only.